Ibra: ”Arenalinet kickas i gång”

Zlatan Ibrahimovic inför ett av världens hetaste fotbollsderbyn – Milan–Inter: Det är en skön stämning, grym atmosfär, det kan inte bli bättre

Foto: JIMMY WIXTRÖM
RIVALER I morgon möts de gamla lagkamraterna Ivan Cordoba och Zlatan Ibrahimovic i årets första derby.
FOTBOLL

MILANO. Milan är storfavorit inför derbyt.

Men Zlatan underskattar inte sin förra klubb Inter.

– De är på gång igen, det kommer att bli en svår match, säger Ibra till Sportbladet.

Sol över Milanello – och sol över Milan och Zlatan.

Inför derbyt visade Milano i går sitt bästa ansikte och det är Milan som är favorit i alla förhandstips.

Många tippar också att det är Zlatan som blir ”l’uomo derby”, den som avgör mötet mellan Milan och Inter. Den lilla vägen utanför Milanello fylldes i går med fans – och tidningarna fylls samtidigt av tips och krönikor kring ”Derby della Madonnina”, matchen som är döpt efter den lilla Madonna-statyetten på domkyrkans topp.

Sportbladet fick en exklusiv intervju med Zlatan under Milans vinterläger i Dubai och pratade då även om derbyt med honom.

Söndagens derby blir säsongens första och Inter kommer dit efter en höst som har varit ungefär lika svår som Milans varit bra.

Inter har haft en förfärlig höst, men man ska väl ändå inte räkna bort dem?

– Nej, nej och det gör vi inte. De är på gång nu, de har ett bra lag, många stora spelare och Ranieri är en tränare som haft många stora lag, säger Zlatan.

Så det finns ingen risk att ni underskattar Inter, ni är ju favoriter?

– Nej, nej, vi underskattar ingen alls. Vi är förberedda och vi tränar bra och vi hoppas det går bra och är helt koncentrerade och bara tänker på vår uppgift. Alla i laget ser fram emot att spela den här matchen.

”Känns mer avslappnat”

Zlatan erkänner utan omsvep att derbyt, även om det bara gäller tre poäng som alla andra matcher, är och förblir speciellt.

– Det blir spännande, en bra match som alltid. Jag har spelat många derbyn och vunnit många och förlorat en del. Det är som alla andra derbyn, det snackas mycket, det byggs upp mycket inför matchen och sen under matchen är det en skön stämning, grym atmosfär, det kan inte bli bättre, säger han till Sportbladet.

Zlatan säger att han kommer laddad men inte övertänd, att han lärt sig hantera matcher som derbyt bättre, med åren och erfarenheten.

Han känner inte heller alls samma press som i det första derbyt mot Inter, i november 2010, det han avgjorde på straff.

Det blir ofta mycket snack kring dig, du har ju spelat några derbyn sen du lämnade Inter men det är ändå fortfarande snack om den ”gamla klubben” och Inter-fansen. Hur är det för dig, känns det mer avlägset för dig nu med Inter än vad det gjorde när du spelade ditt första derby för Milan?

– Det känns mycket mer avslappnat! Första derbyt, då var det mycket spänning. Det var mycket snack från båda sidorna, första derbyt i konkurrerande lag...

”Tänker inte på marknaden”

– Men det är skönt samtidigt för du triggar upp dig själv, du blir extra taggad och adrenalinet kickas i gång. Men det gäller att hålla det under kontroll, tappar du kontrollen så går du liksom in i en vägg och lyckas inte göra dina saker. Men nu har jag mycket mer erfarenhet från svåra matcher så man tar sig igenom det på ett annat sätt.

Zlatan pausar ett ögonblick, fortsätter:

– Jag känner ansvaret, hur ska man säga, jag vill göra bra ifrån mig för laget, så ska man känna. Men jag känner inte press på samma sätt som första matchen.

Turbulensen kring Tevez eventuella ankomst, Patos eventuella avfärd samt tränare Allegris konflikt med president Berlusconi har inte stört laget, enligt Zlatan.

– Vi spelare tänker inte på marknaden och vem som ska komma eller inte komma. Vi tänker på att spela och träna och göra vårt jobb på planen. Transfermarknaden och sådant, det håller ledningen i. Vi ska bara göra vårt bästa på planen.

Och du är i lysande form och gör mål i match på match?

– Ja, det känns jättebra. Det är för att jag fått vara skadefri och kunnat träna och spela utan avbrott. Jag hoppas göra en bra match mot Inter också.

Zlatan ler, slår ut med armarna, på äkta italienskt manér.

– Jag är redo, det är ju de här matcherna man vill spela. Jag menar, hela världen kollar på när det är derbyt, klart att det är speciellt.

Milan-Inter spelas på söndag klockan 20.40 och sänds i TV4 Sport.

FAKTA