Pirlos revansch

Ratad av Milan – nu leder han Juve mot scudetton

Pånyttfödd Efter en tung sista säsong i Milan har Andrea Pirlo fått en nytändning i Juventus och är nu en stor anledning till att den gamla damen toppar Serie A.
FOTBOLL

Renässans.

Revansch.

Två högtflygande ord som kan användas på såväl Juventus som Andrea Pirlo.

När ”Juve” nu står som vintermästare är det mycket tack vare Pirlo.

Beppe Marotta tvekade inte en sekund.

Han hade just fått veta att Andrea Pirlo ville lämna Milan och var redo att gå till Juventus – det var tid för handling, och det snabbt.

Flera andra klubbar drog i Pirlo men det var Marotta, Juventus vd, som gav honom den bästa dealen: tre år med 40 miljoner kronor i lön per år.

– Men det handlade inte om pengar. Jag ville spela i en klubb som Juventus, sade Pirlo när affären var klar i maj.

Efter tio år i Milan lämnade den 32-årige landslagsstjärnan de rödsvarta.

– Vi hade vunnit ligan och jag behövde nya utmaningar, jag har funnit dem här i Juve, berättade Pirlo under klubbens vinterläger i Dubai nyligen.

Han anses ha en stor del i att Juventus nu, när serie A vänder, blev vintermästare i går kväll.

I dag möter Milan lilla Novara och måste återbekräfta sig efter derbyförlusten mot Inter.

Men det är Juve som tronar i tabelltoppen och Pirlo fortsätter att imponera i match efter match.

Det var just hans glimrande assist som öppnade för Lichtsteiners 1–0 i går kväll, mot Atalanta borta, där Juve till sist vann med 2–0, efter mål även av Giaccherini.

Passade inte in först

Detta trots att den sista säsongen i Milano blev en motgångarnas för den spelskicklige mittfältaren.

Pirlo blev långtidsskadad och nye tränaren Max Allegri vände blicken åt annat håll. Milan bestämde sig också för att bara förnya ett år i taget med spelare över 30 år.

När Marotta viftade med kontraktet tvekade Pirlo därför aldrig; han drog till Turin och började om.

– Andrea har betytt enormt mycket för Milan men den sista säsongen var inte riktigt hans. I Juventus har han i stället blivit en

ledande spelare på nytt. Det här är ett Juve som kan vinna scudetton, sade Marcello Lippi, legendarisk tidigare Juve-tränare och förbundskapten, i veckan som gick.

Tålmodigt har den nya vitsvarta ledningen rensat upp i leden efter calciopoli-skandalen, slutfört bygget av den nya arenan och satsat på rätt spelare – och ledare.

Tränare Antonio Contes del i framgången kan egentligen bara jämföras med, just det, Andrea Pirlos.

Ändå var Conte inte odelat lycklig när han först kom till Juventus och fann den förre Milan-profilen i sin spelarbukett.

– Pirlo passade inte riktigt in i Contes spelsystem. Man hade hunnit värva honom innan det blev klart med ny tränare, säger Mikro Graziano på Gazzetta dello Sport.

Han är chef för tidningens Juventus-redaktion i Turin och berättar om hur Conte i stället, helt prestigelöst, vågade pröva att ändra spelsystem.

Byggde om laget runt Pirlo

– Han släppte allt mer sitt kära 4–4–2 och började bygga laget kring Pirlo istället och spela 4–3–3 oftare. Att Juve går så bra beror enligt min mening framför allt på mittfältet. Med Pirlo, Vidal och Marchisio har man ligans bästa mittfält, säger Graziano och fortsätter:

– Det här visar Contes begåvning, hans storhet som tränare, när han vågar tänka om. Och det visar hur stor Pirlo är som spelare, när han får chansen i ett spelsystem som bygger på honom.

Än har Pirlo inte gjort mål för Juventus.

–Men jag som följer honom i varje match och på de flesta träningar kan säga att han är genomgående den bäste och jämnaste i laget, säger Graziano.

I Juventus har Pirlo alltså fått sin renässans – och nu vill han pånyttfödd även ha revansch, vara med om att föra de vitsvarta hela vägen in i scudettomål.

Den första helgen i oktober i fjol tog Juventus emot Pirlos förra klubb Milan på nya Juventus Stadium.

Det var ännu sommarvarmt i luften, arenan var fullsmockad och praktsmyckad och i pressrummet bjöds snittar och bubbel: allt för att förstärka bilden av det återuppståndna, mäktiga Juventus.

Pirlo sade inför matchen:

”Jag hade tio oförglömliga år i Milan”.

Men den kvällen, den 2 oktober 2011, den blev något Milan helst ville glömma. Zlatan fick fira sin 30-årsdag som förlorare, de regerande ligamästarna åkte hem till Milano efter att ha fått stryk med 2–0 och aldrig riktigt varit med i leken.

Blir ett svettigt upplopp

Nu har även Inter vaknat och varken Roma, Lazio, Napoli eller Udinese ska räknas bort.

Men de flesta tror ändå att ligastriden fram i maj blir ett skälvande, svettigt upplopp mellan Italiens två genom historien mäktigaste klubbar: Milan och Juventus.

Självklart med Andrea Pirlo i en av huvudrollerna.