Super sig lika full som Bendtner – och kör bil

Foto: http://ekstrabladet.dk/
FOTBOLL

Nicklas Bendtner åkte fast för rattfylla – med 1,75 promille.

För att testa hur usel man är på att köra bil i det tillståndet söp tidningen Ekstra Bladet ned en praktikant och lät honom provköra.

– När jag var tvungen att koncentrera mig på annat än att bara köra rakt fram gick det galet, säger praktikanten.

Danska landslagets och italienska Juventus anfallare Nicklas Bendtner greps av polisen efter att ha kört i fel körriktning i Köpenhamn.

Han döms till 842 000 danska kronor (motsvarande cirka 945 000 svenska) i böter och fråntas också sitt körkort i tre år.

– Jag kan lugnt säga att det här är den värsta dagen i mitt liv. Jag kan inte beskriva hur mycket jag lider just nu, sa Bendtner till Ekstra Bladet.

Tidningen kände att den ville ta reda på hur usel bilförare man är med 1,75 promille alkohol i sig och lät journalistpraktikanten Mads Bloch Kristensen hälla i sig motsvarande mängd. Sedan fick han köra bil på ett övningsfält tillsammans med en instruktör och en polischef.

”Du riskerar att döda”

Det är ingen överdrift att påstå att det gick åt helskotta för den berusade föraren.

– Så länge vi körde 20-30 kilometer i timmen kände jag att jag hade kontroll, men när jag var tvungen att koncentrera mig på annat än att bara köra rakt fram gick det galet, säger Mads Bloch Kristensen.

– En person med 1,75 promille kan starta och styra fordonet. Men det stora problemet är finmotoriken, där man måste kunna reagera på alla saker som händer runt omkring; mötande bilar, trottoarer, trafikljus och så vidare. Det är i dessa situationer man verkligen kan se om personen har druckit för mycket, säger polischefen Kurt Mark till Ekstra Bladet.

– Så om man kör med så hög promille är du antingen otroligt omogen eller oansvarig. Du riskerar att döda en annan människa.