Skjuter och skjuter – när blir träffen perfekt?

Foto: TT
FOTBOLL

Han bär på kulsprutan och vill bli som Batistuta, men hur många lag ska han egentligen behöva skjuta till seger innan träffen blir perfekt?

Pablo Daniel Osvaldo lyser återigen i rampljuset – ännu en gång i ett nytt lag i Italien.

Det var ett tag sedan, men det är svårt att glömma situationen. Erik Lamela drev in i straffområdet, tittade upp – och valde att avsluta i stället för spela bollen till en fristående Pablo Daniel Osvaldo.

Efter hett snack i omklädningsrummet efter matchen tröttnade Lamela på sin lagkamrat:

– Håll käften, du är inte Maradona!

Osvaldo svarade med en örfil. Han ursäktade sig sedan och menade att det handlade om både stundens hetta och att han inte kunde tänka klart nog för att förstå det han förstod senare: att han själv inte hade passat i det läget.

Det här var i november 2011, i Roma-tröjan. Osvaldo var både belackad och beundrad, en målspruta ena matchen och målsumpare i andra. Tre år senare har han inlett säsongen strålande – i ett annat lag.

Spelat i sju Serie A-lag

Det är egentligen inte så konstigt. På sin jakt efter att bli den nye Gabriel Batistuta har Osvaldo representerat sju lag i Italien innan han hunnit fylla 29.

Atalanta, Lecce, Fiorentina, Bologna, Roma, Juventus och nu Inter har alla fått ta emot den rovdjursliknande anfallaren, som snarare försöker spela som ett Batistuta-lejon på topp. När han sedan gör mål firar han det med att peppra publiken med en osynlig kulspruta, precis som "Batigol" brukade göra.

Osvaldo har även hunnit representera Espanyol i Spanien och Southampton i England (utlånad härifrån), men nomaden verkar höra hemma i Italien.

Det är där, i Milano, i Inter, som han har hamnat nu – och senast stod han för en läcker cykelspark till 1-0 och fixade frisparken till 2-0.

Ser ut som Johnny Depp

Osvaldo är på gång. Tre mål på fyra matcher är ett facit som bådar gott. Att han blev avstängd i tre matcher under tiden i Southampton, och att Cesare Prandelli valde att utesluta honom från det italienska landslaget – Osvaldo valde Italien –  hamnar därför i skymundan.

Det blir en parentes för mannen som försöker efterlikna filmstjärnan Johnny Depp sett till utseendet, vilket han för övrigt lyckas med. Nu verkar han ha sitt mål klart igen – och det är målet som är målet.

Jakten går vidare på lördag när Inter tar emot Cagliari. Då kommer Pablo Daniel Osvaldo ha kulsprutan redo för att skjuta sitt lag till tre nya poäng.

FAKTA

Fem profiler som sätter färg på Serie A

Francesco Totti

37, anfallare, Roma

Fotbollsgeniet som fortsätter att göra narr av sin egen ålder. Passningsfötterna tillhör alltjämt kategorin ”världens känsligaste” – men visst är humöret fortfarande lika brinnande och svårkontrollerat som alltid. Väcker känslor i vanlig ordning.

Har knuffat ner sin egen hjälptränare efter en utvisning, fått en stämpel som mannen som spottar och är att betrakta som ett missförstått geni med gigantiskt hjärta.

Kan sätta press på försvarare med mord i blicken och meja ner dem flera sekunder efter att bollen slagits därifrån – för att i nästa sekund stöta iväg en klackspark på läppen på en medspelare.

Sätter färg på ligan genom att vara ett mynt med två helt skilda sidor – det vet inte minst Mario Balotelli som fick ta emot en stenhård spark av Totti efter att ha kallat honom "din romerska skitstövel".

Tre bevingade citat:

"Den som kritiserar mig förstår sig inte på fotboll"

"Första gången jag hade sex var jag tolv. Hon var 17"

"Jag har varit otrogen mot varje flickvän jag haft, men skulle aldrig kunna vara otrogen mot Roma"

Pablo Daniel Osvaldo

28, anfallare, Inter

Allt tyder på att han vill bli den nye Gabriel Batistuta – med sin lejonliknande spelstil i anfallet och den osynliga kulsprutan i händerna vid varje målfirande –  men Osvaldo är inte i närheten av ”Batigols” jämnhet.

Där Batistuta kunde ösa in mål på löpande band har Osvaldo förtvivlat svårt att prestera på kontinuerlig basis – därav har han spelat i Lecce, Bologna, Atalanta, Fiorentina, Roma, Juventus och Inter.

Örfilade lagkamraten Erik Lamela under tiden i Roma för att denne skrek åt Osvaldo att hålla käften då han inte är Maradona. Osvaldo menade sedan att han förstod att den lille landsmannen inte passade bollen i det läget.

Tycks ha en förkärlek för Johnny Depp och klär sig läskigt lik den amerikanske filmstjärnan, och man får väl ändå säga att han lyckas kopiera honom riktigt bra.
Tre bevingade citat:
Till tränare Aurelio Andreazzoli efter att Roma förlorat mot Lazio i cupfinalen 2013: "Det hade varit bättre om du erkände att du är inkompetent. Gå och fira med Lazio"
På frågan om vilka anfallare han försöker efterlikna: "Batistuta och Ronaldo – den riktige"

“Forza Roma, för alltid"

Antonio Cassano

32, anfallare, Parma
”Peter Pan” är hans smeknamn och det är lätt att förstå varför. Cassano växer aldrig upp, tänker aldrig växa upp, vill aldrig växa upp. Visst att han blivit lite mer mogen, lite mer harmonisk – men ränderna går aldrig ur.

Tog Serie A med storm med ett glimrande mål för sitt Bari och blommade i Roma ut till ett fullfjädrat fullblodsproffs vid sidan av Totti, som han utvecklade ett närmast telepatiskt samarbete med.

Har hunnit gråta på planen efter ett gult kort i Sampdoria-tröjan som innebar avstängning mot Roma, sparkat sönder hörnflaggan och påstår själv att han växte upp med pistolskott i bakgrunden när han växte upp – ”tror du då att oljud i en arena stör mig?”

Tre bevingade citat:

”Jag har aldrig arbetat, för jag vet inte hur man gör någonting”

”Sex och mat är mina två passioner – en perfekt kombination”

”Capello är lika falsk som Monopol-pengar”

Zdenek Zeman

67, tränare, Cagliari
Förde lilla Foggia till Serie A för en evighet sedan och har sedan dess gjort sig ett namn i Italien av två anledningar:

Dels är han världens mest offensive tränare, med ett hysteriskt och hisnande 4-3-3 där åtta spelare rusar fram direkt vid avspark – dels är han den frispråkige kedjerökaren som anklagade Juventus för dopning och satte granskningshjulet i rullning.

Har genom åren tvingat sina spelare att äta potatis tre dagar i rad under försäsongen, och vägrar räkna hur många cigaretter han röker per dag – för då hade han blivit nervös och rökt ännu fler.

Tre bevingade citat:

”Det finns inget skamligt med att komma sist om du gör det med värdighet”

”Gör du 90 mål ska du inte oroa dig över hur många du släpper in”

”De fem bästa italienska spelarna? Totti, Totti, Totti, Totti, Totti.”

Maurizio Zamparini

72, klubbpresident, Palermo
Ingen beskrev Zamparini bättre än Simon Bank: ”En driven affärsman, förstås. En övertygad katolik, som tror på själavandring och spöken och studerar new age (han har köpt ett hus i Egypten till sin andra hustru, hon ville komma nära magnetiska kraftfält för att komma i kontakt med övernaturliga fenomen). Ett nervvrak, som ofta följer Palermos matcher via radion, sittandes i en taxi. En rufflare som anklagats för korruption i samband med ett varuhusbygge i Kampanien. Och när Zamparini bestämmer så bestämmer han ofta att allt är tränarens fel”.

Ja, alltså… Förra året sparkades Gennaro Gattuso. Det var den 20:e tränaren Zamparini sparkat sedan han tog över Palermo för tolv år sedan. Totalt – med alla klubbar inräknade – har han sparkat 52 tränare, varav Francesco Guidolin fyra gånger, och i snitt ligger han på tre sparkade tränare per säsong.

Tre bevingade citat:

”Jag kommer skära av spelarnas testiklar och äta dem i min sallad”

”Alla domare borde sättas in i fängelse”

”Engelsmännen är pirater”

Källor: Football Italia, Metro, Chiesa Di Totti,  When Saturday Comes, Caught Offside, Goal.com, Balls, Inter.it

Sammanställning: Nemrud Kurt

ARTIKELN HANDLAR OM