Historiens bäste – som inte blev bäst

”Hade blivit störst i världen – men ville inte träna”

1 av 3
FOTBOLL

Han var världens mest talangfulla spelare, överglänste Ronaldo i deras debut och blev historiens bäst betalde fotbollsspelare.

Men ville aldrig träna.

I dag briljerar en 38-årig Álvaro Recoba – historiens bäste fotbollsspelaren som aldrig blev bäst – fortfarande på fotbollsplanerna men långt bortom strålkastarljuset.

Efter att Inter hade pulvriserat Arsenal i Champions Leagues gruppspel säsongen 2003/04 på bortaplan med 0-3 var det ett skakat London-lag som skulle resa till returen i Milano. Inte nog med att italienarna verkade vara tillsynes överlägsna – nu skulle de dessutom få tillbaka sina två mest talangfulla spelare i Christian Vieri och Álvaro Recoba.

Recoba hade vid det här laget hunnit bli 27 år. Men frågan var om den briljante mittfältaren från Uruguay fortfarande brann? Skulle han kunna bli världens bäste fotbollsspelare som mer eller mindre alla förutsatt?

I engelsk media talades det om att det här var Álvaro Recobas allra sista chans. De fasade att han skulle ta den.

Stal Ronaldos debutrubriker

När Inter-legendaren Sandro Mazzolla upptäckte Recoba 1996 hade den då 20-årige talangen sprutat in 30 mål på 27 ligamatcher för Nacional från Montevideo. Mazzolla var övertygad om uruguayanens briljans och sa till Inter-presidenten Massimo Moratti att han helt enkelt var tvungen att värva Recoba.

Moratti hade sedan övertagandet av klubben från Ernesto Pellegrini 1995 inlett en ny storsatsning och sommaren 1997 redan värvat Ronaldo från Barcelona för omkring 230 miljoner kronor – en ny världsrekordsumma. Men rekommendationen från Mazzolla var så övertygande att Moratti även hämtade in Recoba.

När Brescia gästade Milano den 31 augusti 1997 fick duon göra debut inför sin nya hemmapublik. Alla blickar var riktade mot världsstjärnan Ronaldo men när Recoba hoppade in med 20 minuter kvar skrev talangen om alla italienska tidningarnas färdigtryckta Ronaldo-rubriker. Med en bomb från 30 meter och en delikat frispark vände Recoba matchen från ett 0-1-underläge till en 2-1-seger. En stjärna var född. Eller som de italienska tidningarna beskrev det: Maradona hade återuppstått.

Mobbades av backarna

Ingen kunde ifrågasätta Recobas talang men det var någonting som ändå hindrade honom från att blomma ut fullständigt. Han må nästan ha varit lika kort som Maradona – men han var inte lika tung. Under debutsäsongen i Inter mobbade de resliga italienska försvaren den lille teknikern med sparkar och tacklingar. Trots det såg Recoba aldrig ut att utveckla sin fysik nämnvärt.

I januari 1999 lånade Inter ut Recoba till bottenlaget Venezia som slogs för sin överlevnad. Då vaknade plötsligt den tanige Maradona igen. På 19 matcher gjorde Recoba elva mål och nio assist när han mer eller mindre på egen hand räddade kvar klubben i Serie A. När säsongen var över hade Venezia avancerat och slutade bara fyra poäng efter Inter. De stod i sin tur för ett fiasko, missade Europa-spel för första gången på tio år och slutade åtta.

Marcelo Lippi blev ny manager för Milano-klubben sommaren 1999 och valde som ett av sina första beslut att hämta hem Alvaro Recoba. Säsongen slutade i en ny besvikelse men Recoba imponerade äntligen igen och såg ut att vara den stjärna Inter skrek efter att bygga sin framtid kring.

Bäst betald i världen

President Moratti var mer övertygad än någonsin och gav kreatören ett sexårskontrakt i januari 2001. Årslönen på drygt 45 miljoner kronor per säsong gjorde Recoba till världens bäst betalde spelare. Det var ett osannolikt avtal och en tydlig signal från en titeltörstande Moratti att Álvaro Recoba bar hela klubbens framtid på sina axlar. Men det fanns ett problem med uruguayanen.

Álvaro Recoba hade förlorat det italienska medborgarskap han tilldelats 1999 och tog därför upp en av platserna som en ”icke EU-spelare” i Inter. För att komma runt regeln försågs spelaren därför med ett förfalskat portugisiskt pass.

Samma månad som Recoba skrev under världsrekordkontraktet upptäckte italienska åklagare bluffen vid en närmare granskning av flera italienska fotbollsspelares dokument. Straffet den 27 juni 2001 blev stenhårt: Ett års avstängning från all fotboll.

Inter överklagade och Uefa bestämde till sist att straffet skulle reduceras till fyra månader. Till stor glädje inte bara för Recoba själv.

Petade Recoba – fick sparken

– Jag är väldigt lycklig för Recobas skull och för hela fotbollen. Det kommer bli fantastiskt att spela bredvid Recoba, sa Ronaldo.

Inter kunde nu formera vad som pekades ut som hela Europas mest fruktade anfall med Recoba, Ronaldo och Christian Vieri. Men managern Héctor Cúper såg annorlunda på det hela. Argentinaren ställde upp med en defensiv uppställning där artisten Recoba inte fick plats ens efter att Ronaldo sålts sommaren 2002.

Uruguayanen ansågs för lat i arbetet för laget och för egoistisk i sin spelstil. Något som gjorde president Moratti rasande. När Cúper sparkades i inledningen av säsongen 2003/2004 var ett av skälen tränarens ovilja att ge Recoba, som efter sitt rekordkontrakt förvandlats till något av ett prestigeprojekt för Moratti, chansen. Alberto Zaccheroni ersatte och lovade genast att Recoba ”alltid ska vara med i startelvan”.

”'Nästan stor' resten av sin karriär”

Under Cúper hade Inter inledningsvis av säsongen, trots en miserabel start i ligan, ändå imponerat i Champions League med 3-0-segern borta mot Arsenal. Nu fruktade alltså Arsenal det nya Inter med Vieri och Recoba, som saknats i första matchen, tillsammans i hemmamatchen den 25 november 2003. 22 dagar efter att Recobas avstängning löpt ut.

De brittiska tidningar skrev inför matchen om att Álvaro Recoba nu skulle få sin karriärs sista chans. Den forne supertalangen hade fått de senaste säsongerna spolierade av skador och den långa avstängningen. Nu kallade The Guardian uruguayanen för ”världens bäste nästan-spelare”:

”Nu har Recoba inga ursäkter längre. 27 år gammal och skadefri har han allt som krävs för att lyckas på den största scenen, åstadkomma fantastiska saker och leva upp till den potential hela Italien såg i honom när han kom dit för sex år sedan. Frågan är om han kommer att ta steget och bli så jämn på toppen som den högsta nivån med de riktigt stora kräver eller om han för resten av sin karriär kommer förbli en de ”nästan stora”. Om du flyttade Ruud van Nistelrooy eller Raúls attityd till Recoba så kunde vi faktiskt ha den störste spelaren sedan Maradona. Men det är ett stort OM”, skrev den engelska tidningen.

”Jag har aldrig tyckt om att träna”

England skakade ändå inför mötet med den nye Maradona men när Arsenal klev ut på Giuseppe Meazzas gräsmatta fanns ingen Recoba på planen. Inte heller på bänken. 90 minuter senare hade Arsenal krossat krisklubben med 5-1. Fredrik Ljungberg gjorde ett mål. Thierry Henry två.

Elva år senare kan vi konstatera att The Guardian fick rätt i sin profetia. När Álvaro Recoba i helgen, 38 år gammal, skruvade in en hörna direkt i mål för sitt gamla kära Nacional var det återigen en påminnelse om vad som hade kunnat bli.

Det skulle komma fler glimtar av briljans även efter pass-avstängningen. Som när Recoba den 9 januari 2004 iscensatte ”den mest spektakulära vändningen i Serie A:s historia”. Inter och Sampdoria slogs båda om Europa-platserna i ligan när lagen möttes i Milano. Gästerna tog ledningen med 2-0 i den 83:e minuten, strax efter att managern Roberto Mancini skickat in Recoba från bänken. I den 88:e minuten serverade inhopparen sedan Obafemi Martins till 1-2, i den 92:a satte Christian Vieri 2-2 och i den 94:e minuten dunkade Recoba in 3-2 från 30 meter.

Men varför blev inte Álvaro Recoba den nye Maradona? Varför lämnade han Inter 2008 och fortsatte karriärtrappan rakt nedåt via grekiska Panionios hem till moderklubben Danubio och gamla genombrottsadressen Nacional? Recoba själv har svaret:

– Om jag hade tränat ordentligt hade jag kanske blivit bäst i världen. Men det är som i skolan, det finns vissa ämnen som du gillar och andra som du ogillar. Jag har aldrig tyckt om den fysiska träningen.

”Inte funnits någon som honom”

OM Álvaro Recoba hade tränat ordentligt kanske vi i dag hade talat om honom som den störste spelare sedan Maradona. OM Álvaro Recoba hade tränat ordentligt hade vi kanske talat om kreatören som 2000-talets största spelare före namn som Ronaldo och Zinedine Zidane. Men när Recoba nu skruvar in en hörna är det just orden OM och KUNDE som fortfarande präglar hans karriär.

– Han kunde ha blivit ett fenomen. Enligt mig kunde han ha blivit världens bäste spelare. Han hade färdigheter som alla andra saknade men han hade en svaghet: Han ville aldrig träna. Han tränade inte hårt nog och saknade viljan att lida. Hans karriär blev mycket sämre än hans talang gjorde möjligt. Ronaldo var en stor talang men för mig finns det ingen spelare som haft samma tekniska kvalité som Álvaro Recoba. Jag önskar honom verkligen allt det bästa, sa Massimo Moratti i somras efter att ha lämnat över sitt kära Inter till Erick Thohir.

Då hade Moratti till sist ändå fått både ära, framgång och titlar som ägare för Inter. Men han fick aldrig världens bäste spelare som han trodde sig ha betalat för. Álvaro Recoba hade helt enkelt inte lust.

Källor: Uefa.com, BBC, Sky Sports, The Guardian, Backpagefootball, goal.com, sempreinter.com.