Vackra budskapet inför årets match

1 av 4 | Foto: AS ROMA
Roma-tränaren Rudi Garçia la en symbolisk blyertspenna på varje plats inför presskonferensen.
FOTBOLL

Europa är skakat efter terrorattacken mot satirtidningen Charlie Hebdos redaktion.

Nu visar fotbollsvärlden sitt stöd i bland annat Frankrike, England och Italien.

Inför årets match valde Roma-tränaren Rudi Garcia att göra en egen aktion mot terrorn.

Foto: TT
Rudi Garcia.

På söndagen spelar Roma vad för dem är årets match i Serie A när de tar emot Lazio i Rom-derbyt. På lördagen samlades därför den italienska pressen i Rom för att lyssna på hemmalagets tränare Rudi Garcia.

En penna på varje stol

När de kom till lokalen hade Roma ställt upp de transparenta stolarna i prydliga rader. Sedan hade Garcia gått runt och lagt en enkel blyertspenna på var och en av stolarna.

– Jag ville ge varje journalist en penna som en symbol för frihet. Efter tragedin i Paris är vi alla Charlie, säger Garcia med referens till slagordet ”Je Suis Charlie” som blivit symbolen för stöd till de omkomna i terrorattacken mot satirtidningen Charlie Hebdos redaktion.

Publiken kom i svart

– Det som hände i Paris var en attack mot vår frihet. Men inget får förändras, den här friheten måste bestå för evigt. Jag är fransman och jag är i sorg. Jag vill visa min solidaritet till mitt land. Vi måste alla stå eniga.

Men det var inte bara i Rom som fotbollsvärlden visade sitt stöd till de omkomna i attentatet. Till fredagens match mot Marseille kom en stor majoritet av publiken i franska Montpellier svartklädda av respekt för offren. Även Marseilles spelare värmde upp i svarta tröjor.

I England valde på lördagen också Liverpools fransman Mamadou Sakho att komma till spel med ett svart sorgband runt armen.

ARTIKELN HANDLAR OM