Quaison: ”Jag är redo för nästa steg”

Hoppfull inför Serie A-premiären

Foto: Foto: Bildbyrån
Fem mål har det blivit under försäsongen.
FOTBOLL

Han pekas ut som en blivande svensk sensation i Serie A.

Palermos Robin Quaison, 21, försöker tona ner succén under försäsongen, men säger också om sina A-landslagsambitioner:

– Jag är redo för nästa steg.

Ett lag i Serie A med en svenskduo bestående av en hårt jobbande central mittfältare och en anfallare...

Det är lätt att tankarna går tillbaka till lyckade blågula konstellationer som Klas Ingesson och Kennet ­Andersson i Bologna eller Daniel Andersson och ­Yksel Osmanovski i Bari.

Robin Quaison och nyförvärvet Oscar Hiljemark har en bit kvar i Palermo innan duon når de nivåerna.

Men förväntningarna speciellt på Quaison är stora.

Den före detta AIK-aren glimrade till stundtals under första säsongen med ­laget från Sicilien.

Efter sommarens EM-guld med U21-landslaget har formkurvan fortsatt uppåt för 21-åringen. Quaison har gjort fem mål under försäsongen varav ett avgörande när Palermo tog sig vidare i italienska cupen.

Jagar nya ersättare

På typiskt nedtonat Robin Quaison-manér säger han dock till Sportbladet:

– Målen betyder mycket för mig, men även om jag visat att jag kan göra mål så får man inte glömma att de är gjorda under just försäsongen. Det är som att göra mål på träning. Jag kan inte gå omkring och tänka på de målen nu, jag måste se framåt.

– Jag har jobbat hårt hela försäsongen med Palermo och jag känner att jag är i form, säger Quaison.

Palermo, som slutade elva i våras, har förlorat unga anfallsstjärnorna Paulo ­Dybala till Juventus och ­Andrea Belotti, Torino, och jagar fortfarande ersättare.

Vad är en rimlig målsättning för er?

– Först och främst att undvika nedflyttning, säger Robin Quaison. Klarar vi det kan vi titta uppåt. Första matchen mot Genoa blir viktig. Vi kommer jobba hårt för att vinna den.

Vad betyder det för dig att du fått en svensk lagkamrat?

– Det känns bra att ha Oscar här. Jag har någon att prata svenska med, men framför allt är han en väldigt bra spelare och person. Han kommer bli viktig för laget.

”Långa diskussioner”

Hiljemark:

– Jag hade långa diskussioner med klubben innan jag bestämde mig för att flytta till Palermo. De sa att de såg mig som en nyckelspelare för laget och det är därför jag är här. Jag hoppas på en riktigt bra säsong där jag spelar de flesta matcherna.

Vilka är de största skillnaderna Sverige, Holland kontra Italien?

– Vädret är något helt ­annat! Man måste dricka mycket på sommaren och vi tränar senare på dagarna. Jag behöver vänja mig vid den italienska livsstilen. Jag gillar det redan och jag tror det passar mig, säger Hiljemark till Sportbladet.

För Robin Quaison och U21-landslagets lagkapten har sommarens EM-guld fört fram positionerna i konkurrensen om en plats i A-landslaget.

På tisdag tar förbundskaptenen Erik Hamrén ut truppen inför EM-kvalen mot Ryssland och Öster­rike i början av september.

– Att vinna U21-EM var fantastiskt, inte bara för mig utan för hela Sverige. Det var en fantastisk start på säsongen att få en guldmedalj runt halsen, säger Robin Quaison.

– Nu känner jag att jag är redo för nästa steg. Vi får se vad som händer.

Oscar Hiljemark:

– A-landslaget är vad varje spelare drömmer om. Självklart hoppas jag att vara med i truppen i de kommande två matcherna. Men det är förbundskaptenen som bestämmer. Jag kan bara göra mitt bästa, säger mittfältaren.

FAKTA

Svenskarna i Serie A

Palermo

Oscar Hiljemark, 23, mittfältare

 Värvad som tilltänkt nyckelspelare på mittfältet i Palermo. U21-landslagets kapten och den före detta jätte­talangen i Elfsborg hade ett tufft år i PSV senast med först lång skadefrånvaro och sedan hård konkurrens hos blivande holländska mästarna. Upp till bevis nu. Förväntas inte ta plats i startelvan mot Genoa enligt Gazzetta dello Sport.

Robin Quaison, 21, mittfältare/anfallare

 Hyllas av fotbollsjournalisterna i Italien efter bra insatser under försäsongen med bland annat fem mål och tippas få sitt stora genombrott under det kommande året. ”Men man får inte glömma att försäsongen här är som träningspass”, säger Quaison till Sportbladet. Startar i anfallet för Palermo i premiären hemma mot Genoa, enligt Gazzettan.

Bologna

Emil Krafth, 21, försvarare

 Krafth är senaste svensktillskottet i Serie A efter den överraskande flytten från Helsingborg tidigare i veckan. Krafth anländer nämligen ryggskadad till Bologna, som dock tror hårt på 21-åringen. Inleder med någon månads rehabträning hos nykomlingen som betalade 4,5 miljoner kronor för svensken.

Hellas Verona

Filip Helander, 22, försvarare

 192 cm ­Helander, även kallad Highlander i italiensk ­lokaltidning, ska täta till ett av ligans sämre ­försvar. Men Verona får klara sig utan sin svensk i lördagens tuffa öppningsmatch mot Roma. Helander känner fortfarande av sin knäskada och är utanför truppen.

Torino

Pontus Jansson, 24, försvarare

 Stark förstasäsong trots mörkade skadeproblem med hopparknä. Dessutom har Jansson extremt stark konkurrens i lagkaptenen och storstjärnan Kamil Glik och även Nikola Maksimovic. Båda jagas dock av större klubbar och kan lämna Torino inom kort. Det skulle ge Jansson betydligt mer speltid.

Alexander Farnerud, 31, ­mittfältare

 Farnerud har övertygat i Torino – mellan de oturliga korsbandsskadorna. Den senaste, i maj i år, till stor del orsakad efter en tuff tackling av en lagkamrat under träning. Beräknas vara tillbaka efter jul. Har ett eventuellt EM-slutspel för Sverige i Frankrike 2016 som morot.

Sammanställning: Michael Wagner