Slaget om Milano

Kvällens heta derby ett vägskäl: ”Viktigare än på länge”

FOTBOLL

Inter vill hänga kvar i ­toppen.

Milan vill få häng på ­toppen.

Kvällens Milano-derby är ett vägskäl för båda ­lagen.

Inget avgörs av en match, inte ens ett derby.

Men efter svåra år där ­både Milan och Inter turats om att ökenvandra är Milano-lagen åter starkare och derbyt helgens stora fotbollsfest.

– Det här är en av våra ­sista chanser för att kunna nå ligatoppen och vara med och slåss där, sa Milans ­tränare Sinisa Mihajlovic på gårdagens presskonferens.

Milan ligger sexa på 33 poäng, Inter fyra på 41 poäng, samma som Fiorentina och med även Napoli och Juventus ovanför i tabellen.

För Milan skulle en seger innebära att man kommer närmare toppen och hägrande Europaspel nästa ­säsong. För Inter handlar allt om försvara den positionen och drömmen om ligaseger lever fortfarande, trots svackan.

”Derbyt ej avgörande”

Efter förlusten mot Sassuolo och bara oavgjort mot nykomlingen Carpi är läget skarpt. Även om tränare ­Roberto Mancini inför pressen i går försökte tona ner allvaret.

– Jag tycker inte att vi är i kris. Derbyt kommer inte att vara avgörande även om det är klart att det skulle betyda mycket för oss att vinna.

Mancini och Mihajlovic, tidigare vapendragare på bänken i Inter och lagkamrater i Sampdoria och Lazio, har gnabbats en del i media inför derbyt. Mihajlovic sa bland annat att ”Inter skulle­ behöva en sida extra i Panini-albumen för samlarbilder, med tanke på hur många spelare de köper”.

– Mihajlovic överdriver med alla sina uttalanden, ­säger Mancini men erkänner också:

– Milan är i bättre form än vi just nu.

Något som Sinisa Mihajlovic håller med om.

– Vi har en bra stämning i gruppen nu, det är det som hjälpt oss i många matcher. Men vi måste bli bättre på att döda matcherna.

Statistiken talar inte för Milan: på de senaste nio ­Milano-derbyna i ligan har de rödsvarta bara vunnit ett. Laget har gjort tre mål på de senaste sju Milano-mötena. Lagets fans har lidit och hoppas på revansch.

– Inter har bara tagit fem poäng på de senaste fem matcherna, vi ska utnyttja det. Derbyt är en enormt viktig match, nu viktigare än på länge, säger Mihajlovic.

”Det är som en hiss”

I Milano pågår den ­vanliga uppladdningen och nedräkningen på fansbarer och supportersajter och i tv-sändningarna.

Mihajlovic säger, målande:

– Det är som en hiss, de som vinner åker upp, de ­andra ner.

Mitt i uppladdningen har också de två inte så kära vännerna i Milans ledning, Barbara Berlusconi och Adriano Galliani, fått ännu ett tillfälle att gnabbas.

Barbara gick ut och sa att Europa League är målet med ett syrligt ”Galliani och jag är olika”, som tillägg.

Svaret kom direkt från Galliani.

– Ingen har sagt att vi inte ska sikta mot Champions League. Vi ska ge allt och se hur långt det räcker.

* Viasat Fotboll 20.45: Milan-Inter

ARTIKELN HANDLAR OM