Avslöjar missbruket under året i Madrid

Cassano: Han borde vara världshistoriens bäste spelare

Foto: AP
FOTBOLL

Han har spelat med Zidane, Ronaldo, Totti samt Zlatan kunde borde ha varit på samma nivå själv.

Men två saker stoppade Antonio Cassano.

Nu berättar 33-åringen om sin katastrofsejour i Real Madrid och vem som egentligen borde ha blivit världshistoriens bäste fotbollsspelare.

”Cristiano Ronaldo är en träningsprodukt samtidigt som Leo Messi är en råtalang”. Orden är Zlatan Ibrahimovics och hade lika gärna kunnat användas för att dela upp 2000-talets redan mytomspunna Galacticós i Real Madrid.

”Jag var en katastrof”

Där fanns träningsprodukterna som Raúl, Roberto Carlos samt David Beckham och råtalangerna som Zinedine Zidane och Ronaldo. Men kanske framförallt: Guti och Antonio Cassano.

– Guti kunde ha blivit den bäste någonsin. Han hade fantastiska kvalitéer. Fantastiska! Han var från en annan planet. Han kunde spela på mitten, släpa som spelfördelare eller vara ute på kanten. Han var också en fantastisk person, ingen har något ont att säga om honom. Men ena dagen tränade han bra och nästa kunde han vara försvunnen. Ingen visste var han var, säger Antonio Cassano till AS.

AS: Som du?

– Nej, jag var ännu värre. Jag var en katastrof. Han spelade i alla fall 15 år i Real Madrid...
Det var i januari 2006 som showen Antonio Cassano blåste in i Madrid. 23-åringen spelade i Roma med lagkamraten han drömt om Francesco Totti när tränare Luciano Spalletti och agenten Ernesto Bronzetti kallade in honom till kontoret.

Bronzetti: Antonio, du ska till världens bästa lag.

Cassano: Vilket är världens bästa lag.

Bronzetti: Real.

Cassano: Ernesto, du kan dra åt helve...

Foto: AP
Cassano med flickvän anländer till Madrid 2006.

”Alla tjejer ville ha Beckham”

Sedan fick Antonio Cassano ta över telefonen med Reals president Florentino Perez i andra änden och några dagar senare stod 23-åringen med den vita tröjan i sina händer. Men det var knappast med den förväntade ödmjukheten som Antonio Cassano intog “världens bästa lag”

När anfallaren skulle presenteras för den spanska pressen dök han upp i en redan mytomspunnen mocka-jacka med en rikligt tilltagen pälskrage. En kreation som det närmaste året skulle bli lika välbekant för vakterna vid Real Madrids träningsanläggning som för de vid repen in till stadens mest exklusiva nattklubbar.

– Jag konkurrerade med Robinho om en plats, började bra och gjorde mål. Men i Madrid kan du bara göra två saker: Vara med din familj eller vara en idiot. Jag valde det andra. David Beckham var där samtidigt. Hundra procent av tjejerna ville vara med honom men det var omöjligt eftersom han var gift och hade en son. Jag hade också en flickvän när jag flyttade till Madrid. Men efter någon månad så...
Samtidigt som träningsprodukterna David Beckham, Roberto Carlos och Raúl var beroende av fotboll hittade Antonio Cassano också andra tillfredställelser i livet. Italienaren erkänner nu att han genom sin karriär missbrukat såväl mat och sex.

– Mat, sex och fotboll är livets krydda. När du är 20 år, gillar tjejer och kan göra det varje dag blir det en drog. Och jag hade möjligheten. Cassano var en Real-spelare! Jag är inte vacker så om jag hade jobbat med något annat... Då hade inte ens min mamma velat ha mig! Jag är bra, men jag är inte snygg.

Foto: AP
Cassano och Beckham.

Smugglade in mat

Antonio Cassano levde som en playboy i Madrid och de sena nätterna hjälpte inte italienarens prestationer på planen. Knappast hans matvanor heller.

– Pasta, bröd, sötsaker, skinka... Jag älskar det! Du är självklart en idiot om du äter massor varje dag. Och jag var en idiot i 20 år. Jag vägde 93 kilo när jag kom till Madrid. Jag är en 1,73 lång och min idealvikt är 83 kilo. Men jag har svårt att gå ner i vikt samtidigt som jag enkelt kan lägga på mig sju-åtta kilo på en månad. I mars förra året var jag hos min pappa uppe i bergen i en vecka. Jag gick från 83 till 93 kilo. Vi åt allt.
Antonio Cassano hade också sina trick för att komma runt Real-personalens strikta regler inför matcherna.

– Jag hade en kompis på Mirasierra (hotellet i Madrid där spelarna bodde tillsammans varje natt inför en match) som jag kunde ringa vid 22 när jag ville ha mat. Jag gav henne 200 eller 500 euro. Enda problemet var att den möjligheten inte fanns när vi spelade på bortaplan, säger Cassano med ett skratt.

Inte helt oväntad blev Cassanos karriär i Madrid både kort och misslyckad. I augusti 2007 lånades italienaren ut till Sampdoria innan karriären fortsatte i Milan, Inter och Parma. I dag är 33-åringen tillbaka i just Sampdoria med en ny syn på livet.

Foto: AP
Cassano kramas om av Guti.

Livet vände efter hjärtattacken

Vändningen kom den 29 oktober 2011 efter en match med Milan mot Roma.

– När matchen var slut kände jag mig yr på flygplanet tillbaka. Thiago Silva ropade på läkaren som satt längst fram i planet. Jag fick göra standardproceduren där du följer fingret med dina ögon. Jag hade kunnat sätta allt jag äger på att jag tittade på fingret men läkaren sa snabbt åt mig att ”Antonio, du måste åka till sjukhus”.

Cassano hade fått en hjärtatack och opererades kort därefter.

– Jag tänkte bara att ”jag har gjort bort mig”. Då hade jag bara ett barn och bad att ”om det finns någon där uppe, snälla låt mig komma tillbaka och se min son igen. Sen kan jag åka...” Jag tror att det fanns någon där uppe. Jag tror någon lade sin hand på mig och tog hand om mig. Det kändes så.

Cassano blev helt återställd och kunde återuppta fotbollskarriären. Denna gång med en mer professionell syn på sporten som italienaren hoppas ska ge honom möjligheten till upprättelse på fotbollsplanen. Någon ny chans i Real Madrid lär dock aldrig dyka upp.
AS: Är du ledsen att du missade möjligheten i Madrid?

– Det är normalt. Jag tror inte heller att de var det bästa laget genom historien. Men bara en idiot kan uppföra sig som jag gjorde i Madrid. Trots det kan jag alltid berätta för min vänner att jag spelat med två av de bästa någonsin: Zizou (Zidane) och Ronaldo, fenomenet. Men jag tror faktiskt att om han bara haft huvudet på rätt ställe och varit mer professionell så hade Guti varit den bäste fotbollsspelaren genom alla tider.

– För mig finns samtidigt bara tre klubbar i mitt hjärta. Sampdoria, Inter och Parma. Resten har jag glömt.