Dokument: Krisen som hotar Inter

Förlustraden kan stå klubben dyrt: ”Får bara inte missa CL”

FOTBOLL

En splittrad grupp. En jagad tränare. En pressad ägare.

Inter krisar och riskerar Champions League-platsen.

Missar klubben den hamnar man i ett ekonomiskt gungfly.

Sportbladets Italien-expert Jennifer Wegerup ger er de senaste turerna.

”Pazza Inter amala”. Galna Inter, älska henne.

En refräng som alla svartblå fans kan sjunga med i, på gott och ont. De äkta supportrarna framhäver ofta lidandet, berg-och-dalbanan, galenskapen, som en plåga. Men en ljuv sådan. Det SKA göra ont att älska.

Som journalist känner man också igen refrängen. Fråga bara Andrea Elefante på Gazzetta dello Sport. Han bevakar italienska landslaget men också Inter, sen 1995.

Det har varit 21 år då han lärt sig att med Inter kan allt hända, på gott och ont.

– Men just nu är det riktigt tungt. Även om den här krisen egentligen inte är så oväntad. Visst gick det bra fram tills december men Inter spelade egentligen inte bländande, säger Elefante.

Han menar att Inter delvis hade medvind i höstas.

– Visst, man spelade bättre och vann, ofta med uddamål. Men det var inte ett fantastiskt taktiskt projekt, säger han och fortsätter:

– Laget höll ihop bättre bakåt och var mer solitt och så hade man lite mer tur.

Om hösten var vin har vårvintern bara varit vatten, iskallt sådant. En rad svaga resultat som oavgjort mot lilla Carpi, den svidande förlusten i derbyt mot Milan och nu senast mot Fiorentina som därmed körde om i tabelltoppen, tillsammans med Roma. I toppen tycks Juventus och Napoli redan närmast omöjliga att hinna i kapp.

Tvingade in spelarna

– Vi måste resa oss nu. Därför har jag samlat gruppen, meddelade Roberto Mancini i onsdags.

Han valde då att kalla in samtliga i spelartruppen till Appiano Gentile, Inters anläggning.

Något som inte uppskattades av alla spelare som missade tid hemma med familjer och flickvänner. Men Mancini var obeveklig.

– Vi måste fokusera helt på matchen mot Sampdoria nu, inget får störa koncentrationen.

Laget har också ”silenzio stampa”, presstystnad, och ger inga intervjuer. I kväll, hemma mot Sampdoria, får Inter inte göra några misstag. På plats finns bland andra Ronaldo och José Mourinho på vip-läktaren. Inter ska i vanliga fall vinna lätt men i nuläget känns inget givet.

– I höstas bytte laget spel och spelare mycket, det gav Mancini en fördel. Men nu har det vänts mot laget, man har ingen tydlig spelidé, ingen kontinuitet, säger Gazzettans Andrea Elefante.

Med förlusterna och oron har stämningen också blivit allt sämre i omklädningsrummet.

– Det verkade vara en enad grupp men det var bara så länge det gick bra, säger Elefante.

Att det dessutom stormat kring tränare Roberto Mancini är ytterligare en påminnelse om disharmonin. Först bråket med Napolis tränare Maurizio Sarri, ett gräl som delade Italien i två läger. Och även vissa av de som höll med Mancini kring homofobin menade att han använt konflikten för att störa en konkurrent.

När Inter-tränaren sen i derbyt blev utvisad, gav Milan-fansen fingret och bråkade i direktsändning med en programledare, gav det stora mörka rubriker.

Mancinis skilsmässa uppges dessutom ta tid, kraft – och stora pengar – från honom.

”Hälften har varit felköp”

Men det värsta för Inter är att vissa av spelarna tappat förtroendet för sin tränare.

– Mancini har varit boss under tre transferfönster. Man har köpt 16 spelare och ungefär hälften har varit felköp. Det är inte bra, säger Mediasets Nando Sanvito.

Han är baserad i Milano och en av Italiens främsta expertkommentatorer i tv. Även Sanvito återkommer till bristen på kontinuitet och identitet i spelet.

– Sen genomgår Inter dessutom en ekonomisk kris med stora, stora skulder. Det är allvarligt och det finns de som säger att Moratti är beredd att ta över igen, säger Nando Sanvito.

Pengaproblemen gör laget ännu mer pressat, menar han.

– Man får bara inte missa Champions League, allt har byggts på att investeringarna skulle betala sig med en plats där nästa säsong. Men jag ser Roma som favorit till tredjeplatsen i ligan.

”Måste bromsa fallet”

Även Gazzetta dello Sports Andrea Elefante understryker allvaret.

– Det behövs en vinst nu mot Sampdoria. Inter måste bromsa fallet. Thohir vill hitta en partner, nya investerare. Men Champions League-platsen är helt avgörande. Man har satsat allt på det. Det blir mycket tufft för klubben om man hamnar utanför igen.

Där står alltså Inter inför mötet med beskedliga Sampdoria. En vardagsmatch i serie A men ändå så mycket mer. Vinst och laget får andrum och arbetsro. Oavgjort eller förlust och krisen går från svår till akut.

Fem av Italiens främsta fotbollstyckare om Milanolagets problem

Andrea Elefante, Gazzetta dello Sport:

– Laget saknar kontinuitet och spelidé. I höstas klarade man sig tack vare en stark defensiv och lite tur. Stämningen är orolig och missar man CL-platsen ligger klubben illa till ekonomiskt.

Nando Sanvito, Mediaset:

– Det är flera olika kriser som förenar sig och förstärker varandra: den på planen men också den ekonomiska. De har ju satsat allt på att nå Champions League-spel. Det ser inte bra ut för Inter just nu. Mancinis värvningar har inte varit lyckade och hans spelidé är otydlig.

Marco Nosotti, Sky Italia:

– Laget är svagare fysiskt än i höstas och de ständiga bytena i jakt på den rätta förstaelvan har skapat stor instabilitet. Spelare som Jovetic är missnöjda och Eders ankomst har spätt på konkurrensen. Mancini sitter säkert men en förlust kan ändra det. Thohir är frustrerad över att Mancini velat köpa vissa spelare och sen bänkat dem.

Francesca Benvenuti, Mediaset:

– Inters kris är både teknisk och emotionell. En bit in på säsongen insåg alla att man inte kunde fortsätta vinna utan ett eget konstruktivt spel, inte minst på mittfältet. Mancini har dessutom konstant bytt uppställning som om han vore på jakt efter den heliga graalen. Allt det har skapat stor oro, hos alla ner till materialarna. Mancinis bråk med Sarri har dessutom helt vänts emot honom. Inter måste vinna och lugna ner sig, sluta bråka med domarna inte minst. Scudetton är körd och jag tror att CL-platsen blir svår att nå också.

Mirko Graziano, Gazzetta dello Sport:

– Det är ett lag byggt och köpt för att vara på topp tre. Men Inter spelar dåligt och visar svag karaktär, det är inte acceptabelt efter 25 omgångar. Man saknar en tydlig taktik, tränarstaben med Mancini i spetsen får ta på sig ansvaret.