Jagar historia – igen

I dag ska Gianluigi Buffon bygga vidare på drömsviten – och i fotbolls-EM vill 38-åringen ta revansch på Zlatan & Co

Foto: TT
FOTBOLL

En levande legend.

Italiens lagkapten.

Sveriges fiende nummer ett i EM-mötet i sommar.

Gianluigi Buffon, bättre och bättre dag för dag.

Snart två månader har gått sen han släppte in ett mål i ligan. Gianluigi Buffon. Då var det Antonio Cassano som överlistade honom. Sen dess har ”Gigi” hållit tätt i serie A-buren.

I dag väntar Atalanta och Juventus-målvakten jagar rekord, stora rekord. Han har stått åtta ligamatcher i rad utan att släppa in mål. Om han klarar två till och kommer upp i tio slår han alla tidigare konkurrenter, samtliga stora målvakter från det förflutna.

– Att tävla mot både andra och mig själv är något som stimulerar mig, som håller mig hungrig. Laget är viktigast men ju äldre man blir, desto viktigare är det att även ha personliga mål, har Buffon berättat tidigare.

Han har nu hållit nollan i ligan i 746 minuter. Serie A-rekordet har Sebastiano Rossi, med 929 minuter och noll insläppta mål. Gamle gode Dino Zoff klarade 903 minuter.

För Buffon krävs alltså 184 minuter, matcherna mot Atalanta och Sassuolo och någon minut tilläggstid, för att han ska slå Rossis rekord.

– Varje gång någon gör mål på mig känns det som en personlig kränkning, har Buffon sagt tidigare.

Mot Bayern München i Champions League tvingades han släppa in två mål men räddade också sitt Juventus, många gånger om. Formen är bländande – trots eller tack vare de 38 åren.

Experten: Han är unik

– För en målvakt är erfarenheten helt ovärderlig. Visst, med åren tappar du lite fart och reaktionsförmåga och börjar tänka efter mer. Men det kompenserar man med rutin och säkerhet, särskilt Buffon som är i toppform fysiskt, säger Fernando Orsi.

Jag möter den tidigare Lazio-målvakten, målvaktstränaren och andretränaren i Inter, när han är på San Siro på tv-jobb för Mediaset, där han numera är expertkommentator.

– Jag som varit målvakt i serie A vet hur svårt det är, vilka fantastiska anfallare du ställs mot. Gianluigi Buffon är unik, säger Orsi och fortsätter:

– Jag skulle vilja säga att Buffon förenar det bästa hos den gamla tidens målvakter med dagens. Vi har sett en del oerhört skickliga målvakter genom årtiondena. Men moderna målvakter är mer tränade. Buffon har allt.

Rasade mot Sverige

I EM vill ”Gigi”, Italiens lagkapten, få revansch mot Sverige för EM 2004. För Zlatan Ibrahimovics klackmål och för 2–2-dramatiken. När jag efter att Italien åkt ut mötte Buffon på plats i Portugal var han övertygad om att Sverige och Danmark gjort upp:

– Det är en skam för fotbollen, det är synd med alla små barn som tittar, sa Buffon i min reporterbandspelare och fick svenska folket att gå i taket när citaten publicerades.

Juventus och gli azzurris stjärnmålvakt är en allt mer ovanlig person i dagens toppfotboll med megabetalda divor. Han stannar alltid och ger intervjuer, han är öppen, frispråkig och för det mesta trevlig, även när han är besviken och frustrerad.

Buffons betydelse för det italienska landslaget kan nästan inte överskattas.

– Han är den störste målvakten genom alla tider. Andra har kommit och gått men Gigi håller, säger Mirko Graziano, Juventus-chef på Gazzetta dello Sport.

Liknas vid Zlatan

På juvelen Juventus Stadium, utan konkurrens bland italienska arenor just nu vad gäller modernitet och komfort, möts vi över lite Juve-lasagne och norditalienskt bubbel i mediabaren, i väntan på match.

Graziano menar att Buffon, precis som hans tidigare lagkamrat Ibrahimovic, förenar medfödd talang med enorm disciplin och vilja.

– Därför blir båda två bara bättre och bättre. Buffon är enormt professionell. Och han är aldrig nöjd, han sätter hela tiden upp nya mål för sig själv. Många trodde han att han var slut efter VM 2010, han hade ryggproblem. Men det var som om han provocerades av kritiken, han ville visa alla.

Privat mår Buffon bättre än på länge, han har landat efter skilsmässan från Alena Seredova och fått en tredje son, nu med fotbollsjournalisten och tv-profilen Ilaria D’Amico.

– Buffon är harmonisk och han har alltid varit en person med fötterna på jorden. Trots att han är en levande legend så har han aldrig blivit uppblåst eller stöddig. Han är lugn och ärlig och samtidigt har han en enorm utstrålning och charm, säger Fernando Orsi.

Mirko Graziano är av samma åsikt:

– När Juve krisade i höstas var det Buffon som talade i omklädningsrummet, även hårt när det behövdes. Han var viktig för att ena gruppen, alla lyssnar på honom.

I EM är Buffon Italiens viktigaste spelare, det anser de flesta italienska fotbollstyckare. Som spelare – och som ledare. Mirko Graziano tvekar inte när han säger:

– Buffon är fundamental, livsviktig för vårt landslag. De Rossi har skadeproblem, Pirlo är i USA och kommer kanske inte med. Buffon är en av de äldre och den ledartyp vi behöver. Dessutom är det en enorm fördel för ett landslag att ha en sådan målvakt. Ibra, Sverige, alla får svårt att överlista honom.

ARTIKELN HANDLAR OM