Solskjaer klar för norsk krisklubb

Flyttar på Fergusons rekommendation

Foto: Reuters
Ole Gunnar Solskjaer har skrivit på ett 3,5 år långt kontrakt med Molde.
FOTBOLL

Han är en av Norges största fotbollsspelare någonsin.

Nu tänker Ole Gunnar Solskjaer bli en av de största tränarna någonsin också.

I dag skrev han klar för norska Molde.

– Chefen (Sir Alex Ferguson) tyckte att det var rätt, säger han.

Under sina elva säsonger i Manchester United smått mytomspunnen, mycket tack vare sina många och lyckade inhopp. Bland annat avgjorde han Champions League-finalen 1999 med sitt 2–1-mål i slutsekunderna av matchen.

Efter sin spelarkarriär, som avslutades efter flera år med stora skadeproblem, har han varit tränare i Manchester United, först för anfallarna och sedan som ansvarig för reservlaget.

Sir Alex stöttade

Nu lämnar han Manchester United. I dag skrev han på för norska Molde, klubben där han slog igenom under mitten av 1990-talet. En stor anledning till att han skrev på för klubben var stödet från Manchester Uniteds manager Sir Alex Ferguson.

– Chefen (Sir Alex Ferguson) tyckte att det var väldigt rätt av mig att flytta hem för att inleda tränarkarriären. De orden vägde väldigt tungt... Därför fullföljde jag inte det jag har sagt: Att jag skulle jobba i Manchester United så länge han är där, sade Solskjaer på en presskonferens i dag.

Hyllas

Ferguson hyllar på Moldes och Manchester Uniteds hemsidor Solskjaer.

– Jag tycker att hans karriär som ett suveränt fotbollsproffs gav honom en bra grund att stå på när han började coacha. Han har haft en fantastisk introduktion till tränarkarriären med våra reserver och detta är rätt tidpunkt för Ole att ta sitt första managerjobb. Ole kommer göra det bra i Molde, säger han.

Solskjaer har tjänat stora pengar under sin fotbollskarriär och får bra betalt även i Molde. Han får närmare fem miljoner svenska kronor per år i lön, plus en dryg miljon extra om laget vinner serien.

– Men jag kommer inte hem för pengarna, jag kommer hem för utmaningen, säger han.

Jonevret sparkades

Molde blev i år elva i den norska högstaligan. En stor besvikelse då laget i fjol blev tvåa. Svenske Kjell Jonevret fick sparken i somras. Uwe Rösler avslutade säsongen som Molde-tränare.

ARTIKELN HANDLAR OM