Landslagsspelaren hyrde in legosoldat

Försökte lösa fyra år gammal konflikt

Foto: AP OCH VG
Vadim Demidov, här till höger i norska landslaget, hyrde in den förre legosoldaten Espen Lie (infälld) för att driva in pengar.
FOTBOLL

Norske landslagsspelaren Vadim Demidov kände sig lurad på pengar efter övergången från Hönefoss till Rosenborg 2008.

Den ökände indrivaren och förre legosoldaten Espen Lie anlitades då för att driva in pengarna, skriver norska TV2.

– Anledningen till att jag tog uppdraget är att jag menar att Vadim Demodov blivit lurad, säger Lie till TV2.

Vadim Demidov har sedan 2008 varit inblandad i en konflikt om pengar med agentföretaget Sports Advice. Bakgrunden är ett avtal norrmannen skrev när han anslöt till norska Hönefoss 2006.

Den i dag 26-årige Demidov skrev då ett kontrakt med sin agentfirma Sport Advice och Hönefoss som gav klubben 50 procent vid en vidareförsäljning samtidigt som Sport Advice och Demidov skulle dela på resterande 50 procent. 2008 gick flyttlasset mycket riktigt till Rosenborg för motsvarande 9,6 miljoner kronor, skriver norska TV2.

”Dödade mellan 117 och 132 människor”

Men då hävdade Sport Advice att Demidov skrivit på ett nytt avtal där han frånsagt sig rätten till pengarna och firman behöll därmed hela summan de fick från Hönefoss själva. En ren lögn hävdar Demodiv som vidtog åtgärder.

Enligt norska TV2 kopplade Vadim och hans far Sergej 2009 in ökände indrivaren Espen Lie. 57-åringen är vida känd i Norge för sin tid som legasoldat från 1970- till 90-talet, bland annat i dåvarande Rhodesia samt Afrika och Mellanöstern.

I en intervju med TV2 från 2009 tog Lie på sig ansvaret för ”mellan 117 och 132” dödsoffer. 57-åringen bekräftar också för TV2 att Demodiv kopplade in honom i tvisten.

– Anledningen till att jag tog uppdraget är att jag menar att Vadim Demidov blivit lurad av Sports Advice och de som står bakom. Jag försökte flera gånger få kontakt med de inblandade men ingen av dem ringde upp som avtalat. Jag klarade inte av att driva in pengarna och det är inte tillfredsställande för min del. Det verkar som de har dåligt samvete, säger Lie till TV2.

”Har inte hotat någon”

Lie ska ha varit på plats personligen i Hönefoss klubbhus samt på dåvarande klubbordförandens arbetsplats. Enligt TV2 har dock ingen känt sig hotad.

– Jag har inte hotat någon i samband med det här. Jag försökte lösa konflikten men ingen ville prata med mig. Jag tror att de döljer något.

Än i dag har familjen Demidov inte fått några pengar av Sport Advice.

– Det är många som sagt till mig att ”Sergej, du måste glömma det här med Hönefoss, Rosenborg, bara glöm det”. Men hur kan man glömma när man blivit lurad? För att vara helt ärlig är jag lite förbannad. Det är ändå min son det gäller, säger Sergej Demidov.

Vadim Demidov lämnade Rosenborg 2011 för spanska Real Sociedad och spelar numera för tyska Eintracht Frankfurt. 26-åringen har dessutom gjort 15 landskamper för Norge.

ARTIKELN HANDLAR OM