”Vi är bäst på att förlora och delta”

Tränarens brev till egna laget hyllas stort

Foto: FACEBOOK/EMBLEM FOTBALL
FOTBOLL

Efter 70 minuters match i regnrusk och en mindre storm stod en stolt Per Gunnar Hamnøy och tittade på sitt flicklag.

De hade förlorat med 1-25.

Efter slutsignalen satte sig tränaren i bilen, åkte hem och skrev ett inlägg till sina spelare som nu hyllas över hela Norge.

För även fast de förlorade så var de bäst.

I en idrottsvärld som längre och längre ner i åldrarna handlar om elitverksamhet och att fostra talanger är det viktigt att visa den andra sidan av sporten. Den som inte handlar om segrar eller resultat. Den som handlar om glädje, gemenskap och fostran av vänliga människor.

”Responsen kom direkt”

I Norge har ett lag för 14-åriga flickor hamnat i centrum för just det. De heter Emblem Fotboll och spelar i en serie på Sunnmøre, norr om Bergen. De är inte bra på att vinna.

På onsdagskvällen förlorade tjejerna med 1-25 mot Aksla. Det innebär att gästerna gjorde mål var tredje minut i den 70 minuter långa matchen i regnrusk och en mindre storm.

– Vi har spelat mot samma lag tidigare men nu hade de blivit för bra för oss. Och på Sunnmøre har vi ingen nivåindelning i den här klassen så alla lag spelar i samma serie. När matchen var över och vi var genomblöta, vindpinade och målen hade regnat in så tyckte jag synd om tjejerna, säger tränaren Per Gunnar Hamnøy till Dagbladet och fortsätter:

– Jag tänkte på hur imponerad jag är över att de håller ut. Jag tyckte det var dags att skriva ett och annat för att muntra upp dem. Jag åkte hem, skrev det här och la ut den i tjejernas Facebook-grupp. Responsen kom direkt. Efter det bad fotbollssektionen i Emblem mig att även lägga ut inlägget där. Efter det har det tagit fart, och det är självklart väldigt roligt. Speciellt att föräldrarna till tjejerna som krossade oss i går stöttar oss i kommentarsfältet.

Tjejerna avslutade toppningen

Per Gunnar Hamnøys inlägg till tjejerna i laget hyllas nu över hela Norge – och det är kanske tur. För fler förluster lär det bli. Det har tjejerna själva bestämt.

– Vi har två jämna lag och vi roterar på vilka som spelar i dem. Likadant är det i cuperna och det kommer vi fortsätta med. Vi har några tjejer som vill träna mer och ha större utmaningar och därför har vi en tjej som också spelar i ett av pojklagen. Det erbjudandet är också viktigt. Men vi har aldrig toppat laget, säger Hamnøy innan han påminner sig:

– Jo, förresten. En gång. I en träningsmatch. Tjejerna avslutade det med en gång.

Läs hela Per Gunnar Hamnøys inlägg:

I kväll var det fotbollsmatch på Ebbemyra i Emblem. Emblem-Aksla i J14-klassen. Väderleksrapporten förutspådde en mindre storm och mycket nederbörd – och de fick rätt. Kallt och rusk!

Det tog tio sekunder för bortalaget att göra 1-0-målet. När det gått 70 minuter stod det 25-1 till Aksla. Bortalaget gjorde mål var tredje minut – och det regnade – och det blåste. 1-25, slut.

Som tränare kan man klia sig i håret (om man har något) och omedelbart ställa sin plats till förfogande. Men innan vi slaktar har jag lust att se tillbaka på det hårresande resultatet i kväll.

■ ■ ■

Emblen J14 är flickor födda 2001 – ett år efter millennieskiftet och är en fin årgång Sunnmøretjejer. 2007 började tjejerna i skolan och samtidigt började fem fotbollsintresserade pappor med fotbollsträning för tjejerna.

Cirka 20 flickor gick på Emblem skola och tillsammans med några till från Flisnes skola var vi cirka 20 stycken på träning från första passet. Det stod ganska snabbt klart att Emblems fotbollslag för flickor födda 2001 i första hand inte var ett lag som var bra på att vinna fotbollsmatcher. Och genom åren har vi fått utstå många förluster, men desto roligare har det då varit när vi väl vunnit. Vi har också fått ett bra förhållande till våra motståndare runt om på Sunnmøre.

■ ■ ■
Men tillbaka till siffrorna. I dag anmälde vi 21 tjejer till Norway Cup. Ungefär lika många som vi anmälde till vår första match 2007. Cirka 70 procent av tjejerna från Emblems skola födda 2001 spelar fortfarande fotboll, med god hjälp av några tjejer från Flisnes. Emblem är det enda laget i J14:s sjumannaserie på Sunnmøre som ställer upp med två lag.

Branns supportrar brukar (med rätta) sjunga ”även som vi förlorar är vi bäst”. Det kan vi i Emblem också säga. Inte på att vinna fotbollsmatcher men vi är bäst på att delta! Det är trösten när det står 1-25 på resultattavlan. Vi är bäst på att förlora och vi är bäst på att delta. Och för oss tränare och vuxna är ordet DELTA som är viktigast! Jo, självklart blir vi frustrerade när vi förlorar eller missar, men vi blir också överlyckliga och stolta när tjejerna vinner! Men för oss tränare är det något annat som är viktigast – och det är att ni tjejer deltar!

Genom att träna får ni träna, frisk luft, sammanhållning, upplevelser, lära er att få respekt och att också respektera, dela glädje, dela nederlag och så här skulle jag kunna fortsätta.

Jo, visst kan vi vara avundsjuka på motståndare som får till allt det vi inte får till, och som gör mål var tredje minut. Men vi är precis lika bra som Aklas tjejer – på att delta.

■ ■ ■

Jag hoppas av hela mitt hjärta att ni tjejer vill fortsätta delta – länge! Att ni lär er något av att vara med i laget, något som ni kan ha nytta av hela livet. Både för er själva och era barn.

Nu ser vi fram emot Norway Cup! Jag undrar hur många andra lag som kommer med 21 stycken 14-åriga tjejer till Norway Cup – för att delta!

Hälsningar från en stolt tränare till Emblem J14.

”Även om vi förlorar är vi bäst”

Källa: Emblem Fotbolls Facebook-grupp

ARTIKELN HANDLAR OM