10-åring mobbad – rivalerna går samman

Foto: THINKSTOCK, TT
Morten Gamst Pedersen och Pål André Helland kallades in till skolan – och mobbingen upphörde. Pojken på bilden har ingenting med händelsen att göra.
FOTBOLL

Rosenborg och Molde är bittra rivaler.

Men nu har en 10-årig pojkes öde fått de båda supportergrupperna att närma sig varandra.

Ja, en ökänd hatramsa kan till och med var på väg att utrotas, skriver Dagbladet.

När Rosenborg tog hem den norska ligatiteln tidigare i höstas skapade firandet en mindre skandal i vårt västra grannland. Rosenborgsspelarna valde nämligen att fira med sina fans genom att sjunga ramsan "Hata, hata, hata Molde by” med riktning till värsta rivalerna i Molde.

Ramsan skapade rubriker om eventuella straff men av det blev inget. Ramsan fick dock konsekvenser för en tioårig pojke som just flyttat från Molde till Rosenborgs hemstad Trondheim.

Pojken fick utstå gruppmobbning av sina klasskompisar på skolan vilket kom till rektorns kännedom.

Rektorn agerade direkt

Han agerade snabbt och bjöd in Rosenborgsprofilerna Morten Gamst Pedersen och Pål André Helland till skolan för att prata med eleverna.

– Huvudbudskapet från mig var att vänner ska man ha för resten av livet och de måste man ta vara på, berättade Helland för Dagbladet på julafton.

Föreläsningen fick effekt. Pappan till den tioåriga pojken säger att mobbningen upphört efter Rosenborgsspelarnas besök.

Berättelsen har fått stor spridning i Norge och även de båda lagens supporterklubbar har påverkats starkt av historien om den lilla killen.

– Det har varit förfärligt tråkigt att höra om den här episoden, säger Espen Viken, ordförande för Rosenborgs supportergrupp Kjernen.

Kan skrota hatramsan

Han berättar för Dagbladet att hatramsan om Molde nu kan försvinna från klackens ”repertoar”.

– Vi värderar hela tiden ramarna för det vi gör. Det här är en av sakerna vi kommer ha med oss in i förberedelserna inför nästa säsong. Jag tänker alltid på hur vi kan förbättra oss så det här ska vi kolla på, säger han.

Även Moldes klackordförande Svein Erik Jenset vill tydliggöra att fotbollsläktaren inte är en plats för mobbning.

– Jag tror det viktigaste vi supportrar kan göra är att gå på samma linje som resten av samhället och ta ansvar för att visa att mobbning inte är okej, säger han.