Hyschade mot fansen – då stormades planen

Straffet: Tre matcher på neutral plan och 80 000 kr i böter

Foto: Skysports/Bulgarien
FOTBOLL

Det är inte bara i Sverige som fansen blir förbannade när motståndarlagets målskytt hyschar mot dem.

En fotbollsmatch i bulgariska högstaligan slutade i tumult efter att Lokomotiv Mezdras anfallare Ismail Isa, 20, gjort en retfull gest mot CSKA Sofias klack.

CSKA Sofia tvingas nu spela tre hemmamatcher på neutral plan efter att ha stormat planen.

Förra veckan hamnade AIK:s hockeyfans i fokus. På tisdagen avgjorde Södertäljes Yanick Lehoux på Hovet och firade genom att sätta ett pekfinger för munnen, en tystande gest mot AIK-fansen som blev vansinniga.

Två dagar senare var det dags för Rögles Daniel Rahimi att göra om samma sak och då bra brast det för AIK-klacken, som stormade in i Rögles bås.

”Skönt att tysta”

– Jag ska inte ljuga, jag tyckte att de hade betett sig dåligt, speciellt mot slutet. Det är skönt att tysta ned en sån klack, sa Rahimi till Sportbladet efter matchen.

– Personligen så ångrar jag det. Men samtidigt på nåt sätt tycker jag inte att de beter sig rätt. De var nere i vårt bås, att det får hända är förkastligt. Jag var rätt skraj.

Men det är inte bara i Sverige som spelare hyschar motståndarklacken. Och det är inte bara i Sverige som publiken reagerar starkt.

”Omöjligt att fortsätta”

Matchen mellan Lokomotiv Mezdra och CSKA Sofia i bulgariska högstaligan i fotboll avbröts i 65:e minuten efter att cirka hundra Sofia-anhängare kastat stenar och stormat planen, som en reaktion på Ismail Isas retfulla målgest. Den 20-årige Mezdra-anfallaren nickade in 1–0 på hörna och firade genom att tysta Sofias klack med ett finger för munnen.

– Domaren beslutade att det var en omöjlighet att fortsätta matchen, säger matchdelegaten Nedelcho Mihaylov.

AIK-fansen fick 25 000 i böter för sitt tilltag, en dom som kan bli hårdare när disciplinnämnden sagt sitt. Bulgariska fotbollsförbundet beslutade att tilldöma Lokomotiv Mezdra segern med 4–0, dessutom tvingas CSKA Sofia spela tre hemmamatcher på neutral plan, plus att klubben bötfälls med cirka 80 000 kronor.

”Ingen rätt att överklaga”

Givetvis en tung smäll för de 31-faldiga bulgariska mästarna, som ligger trea i tabellen, åtta poäng bakom ledande Liteks Lovetch.

– Detta är vårt slutgiltiga beslut. CSKA Sofia har ingen rätt att överklaga, säger talesmannen Hristo Botev.

ARTIKELN HANDLAR OM