”Otroligt hemskt”

Eddies egna ord om skadan som chockar fotbollseuropa

Foto: Foto: STHMLBILD
Benet direkt efter skadan.
FOTBOLL

Stämplingen krossade Eddie Gustafssons vad- och skenben och tvingade honom till en timmeslång operation.

Nu räknar klubben med att målvakten blir borta tio månader.

– Det känns otroligt hemskt, säger en yr Gustafsson efter operationen.

Foto: STHLMBILD
Överfallet Eddie Gustafsson bröt både vad- och skenbenet när Lukas Kragl gick till attack.

Eddie når djupledsbollen först och slår undan den. En tiondel senare trampar den framrusande 20-åringen Lukas Kragl till, men når bara svenskens smalben.

Det krasar till och viker sig.

Gustafsson gråter och vrider sig i plågor när han bärs av hemmalaget LASK Linz gräsmatta för att flygas till sjukhuset i Salzburg med helikopter. Där konstateras att vad- och skenbenet är av och att den svenske landslagsmålvakten behöver omedelbar operation. Läkaren Helmut Klampfer måste använda spikar för att få benen på plats.

En timme senare, precis före klockan nio på kvällen, går Salzburgs pressansvarige Thomas Blazek in till Gustafsson som är omtöcknad.

”Ska komma tillbaka”

– Operationen gick bra, det var inga komplikationer. Jag pratade med Eddy men han var groggy och trött. Han hade precis vaknat från narkosen, säger Blazek.

Vad sa han?

– Han sa ”det känns otroligt hemskt att gå igenom det här, men jag ska försöka komma tillbaka”. Vi ska göra allt för att hjälpa honom.

Kragl som orsakade benbrotten klarade sig med gult kort och har i efterhand bett Eddie om ursäkt. Enligt Thomas Blazek tyder rapporterna på att skadan är lika allvarlig som när Arsenal-kroaten Eduardo för två år sedan fick benet krossat av Birminghams Martin Taylor.

”Avskyvärt”

– Det tog tio månader att läka. Den här skadan är precis så illa, så vi tror på något liknande, säger Blazek.

I juni 2009 utsåg den nye tränaren Huub Stevens Eddie Gustafsson till lagkapten. Det var startskottet för svenskens bästa säsong hittills.

– Han överraskade alla med att vara så rolig inför journalisterna. Eddie lärde sig tyska fort och blev fansens favorit. I dag är han tveklöst Salzburgs mest populära spelare, säger Salzburger Nachrichtens fotbollsexpert Christian Sprenger.

Hur togs nyheten om skadan emot i Salzburg?

– Repriserna rullade hela kvällen på tv. Avskyvärt. Jag har sett helt chockade supportrar här.