Laul: ”Freddie” visar att han redan är en ledare i klubben

FOTBOLL

Om Fredrik Ljungberg någon gång under sin fotbollskarriär lärt sig skjuta hade han blivit matchhjälte i ligadebuten för Celtic.

Nu blev det varken succé eller fiasko.

Men en sak är säker: Freddie är redan en ledare i nya klubben.

Det var inte helt lätt att se gårdagens möte i skotska Premier League mellan tabelljumbon Hamilton Academical och ligaledaren Celtic. Alla svenska TV-bolag – även de som kallar sig fotbollskanaler – nobbade Fredrik Ljungbergs ligadebut. Eftersom en resa till New Douglas Park ett par mil utanför Glasgow kändes som överkurs fick det till slut bli en halvsuddig internetstream på datorn.

Ljungberg, vars flytt från Chicago Fire till Celtic uppmärksammats stort i svensk media, byttes in i 75:e minuten och ställningen 1–0 till hemmalaget. Trots bollinnehav på 70 procent spelade Celtic besvärande dålig fotboll och bästa kvitteringschansen så långt var en Hamilton-rensning som träffade en Celtic-spelare i ryggen och målvakten Tomas Cerny tvingades reflexrädda till hörna.

På den nivån var det.

Jag överdriver inte när jag säger att Hamilton-försvaret öppnades upp först när Freddie kom in på planen.

Hände saker direkt när Ljungberg kom in

Nummer sju tog plats som offensiv mittfältare bakom strikern Anthony Stokes och det hände saker direkt. Ljungberg rörde till en början inte bollen särskilt ofta men hans patenterade ”Arsenaldjupledslöpningar” rörde till det för Hamilton som tidigare kunnat stå i linje och rensa.

Med bara sekunder kvar av ordinarie tid väggspelade vänsterbacken Emilio Izaguirre med Ljungberg inne i straffområdet för att ögonblicket senare vräkas omkull. Domaren Willie Collum, som godkänt ett solklart offsidemål för Hamilton i första halvlek, bjöd igen när han pekade på straffpunkten och samtidigt delade ut matchens tredje röda kort.

Anthony Stokes dunkade dit 1–1 lågt i målvaktens högra hörn. Tre minuter senare fick Fredrik Ljungberg den stora chansen. I princip oattackerad med bollen vid straffområdesbågen kunde han lägga tillrätta för högerfoten och avsluta ostört. Det lama skottet gick rakt på målvakten.

En av den svenska fotbollshistoriens största gåtor handlar om just det, varför en av våra största stjärnor aldrig lärde sig att skjuta. Ljungbergs skott är – på fullaste allvar – i nivå med en ordinär damfotbollsspelares.

Möjligt med en comeback i landslaget

Nu fick Ljungberg i stället visa upp andra kvaliteter, i första hand sina ledaregenskaper. Freddie hade inte varit på planen i många minuter innan han skällde ut domaren för en tveksam varning på en lagkamrat. En stund senare klev han ner på egen planhalva, drev upp bollen och manade fram rörelse.

Den matchotränade Fredrik Ljungberg har inte klippet i steget som en gång gjorde honom till ett världsnamn. Men spelsinnet och ledaregenskaperna finns där. Han kommer att ta en ordinarie plats och göra nytta i ett Celtic som dessvärre är en skugga av det fotbollslag de var för några år sedan.

Det är mycket möjligt att det ändå slutar med en comeback i Erik Hamréns landslag.

ARTIKELN HANDLAR OM