Celtic-legendarer negativa till Freddie

”Något måste vara fel...”

FOTBOLL

Fredrik Ljungberg är petad och kommer fastna på bänken. Domen kommer från två av Celtics tyngsta legendarer.

– Han är 33. Vi vet att man går till USA för att avsluta karriären, inte för att komma tillbaka, säger Craig Burley till Sportbladet.

Foto: UNIVERSALNEWSANDSPORTS
Fredrik Ljungberg har inte fått någon speltid i Celtic de tre senaste matcherna. Han behöver mer träning, enligt coachen Neil Lennon.

Fansen glädjetjöt, tränaren Neil Lennon log och de yngre spelarna talade drömskt. Det var i slutet av december och Fredrik Ljungberg hade just landat i Skottland.

”Konstig situation”

Nu har veckorna gått och den skotske landslagsmittfältaren Kris Commons hämtats in. Ljungberg har inte spelat en enda minut på de tre senaste matcherna.

Två stora Celtichjältar ser förbryllat på utvecklingen.

– Han kommer få väldigt svårt att komma in i startelvan. Celtic har Commons och två andra yngre spelare. Freddie är 33. Jag vet inte om han i slutändan var en bra värvning, säger Craig Burley som ledde lagets mittfält i slutet av 90-talet.

Murdo MacLeod har prisats för tidernas vackraste mål i ett Old Firm. Ex-mittfältaren imponerades av Ljungbergs första inhopp för Celtic, men förstår nu inte vad som pågår.

– Det är en konstig situation. Något måste vara fel, för han får inte spela en enda minut. Det normala vore att ge honom matchträning i slutet av matcherna när det är avgjort, men Neil Lennon gör inte ens så, säger han.

Hur mycket har Ljungberg imponerat på dig?

– När han är på planen ser han vass ut och har ett bra tillslag, men det leder inte till något mer. Han har mycket kvar att bevisa.

Fysiken brister

Craig Burley tvivlar på svenskens fysik. Ljungberg var en bit från toppformen när han anlände och måste snarast visa styrka och kondition för att hoppas på speltid, tror Burley.

– Han har all erfarenhet, men måste visa för fansen att han har styrka i benen för att spela 30–40 matcher per säsong. Han är i grunden bra, men glider du över trettiostrecket är det svårt. I Skottland är det inte mycket taktik, utan mest fysik.

FAKTA

Burley och MacLeod om den svenska värvningen

Craig Burley, 39 år, 64 matcher, 20 mål för Celtic

Kris Commons har värvats in på Ljungbergs plats. Kommer Ljungberg peta honom?

– Nej. Commons är yngre och ser fantastisk ut hittills. Freddie var en av Premier Leagues bästa under tiden i Arsenal, men saker har förändrats.

Är det styrelsen eller tränaren som ville ha Ljungberg från början?

– Det är en spännande diskussion här, men jag vet inte. Jag kan tänka mig att Lennon ville ha erfarenhet, men nu måste Ljungberg visa att han har benen för att spela här också.

Är värvningen av Ljungberg ett misstag?

– Nja. Han kom gratis och har bara lön – mycket lön – men kan inte ses som en risk och därmed ett misstag.

Murdo MacLeod, 52 år, 281 matcher, 55 mål för Celtic

Kris Commons har värvats in på Ljungbergs plats. Kommer Ljungberg peta honom?

– Nej. Commons är mer fit. Han är i mycket bättre form än Freddie. Vill Freddie spela till vänster kommer han få det mycket svårt.

Är det styrelsen eller tränaren som ville ha Ljungberg från början?

– Folk säger att det är styrelsens värvning. Om det stämmer förstår man varför Lennon inte vill spela honom. Det skulle vara en stor fara för Ljungbergs tid här.

Är värvningen av Ljungberg ett misstag?

– Jag vill inte säga misstag, men vi har inte låtit honom spela mycket nog. En toppspelare tappar inte allt han hade, entusiasmen finns kvar. Jag är besviken för Freddies skull.