Skandalmatchen

Polisen i protest mot spelarna –
matcherna kostar 410 miljoner

FOTBOLL

Rena överfall på fotbollsplanen, storbråk med domaren och tränare i slagsmål.

Efter gårdagens skandalderby mellan Celtic och Rangers har förbundet startat en utredning och polisen flaggar för ett totalt publikstopp på Old Firm-matcherna.

– Vi har inte råd om det fortsätter. De här matcherna har kostat skattebetalarna upp till 40 miljoner pund (drygt 410 miljoner kronor) den här säsongen, säger skotska polisförbundets ordförande Les Gray till BBC Racio Scotland.

Celtic vann mötet i skotska cupen mot Rangers med 1-0 men efteråt handlade ingenting om resultatet. Matchen präglades av rena överfall på planen med vårdslösa tacklingar när 13 gula kort och tre röda delades ut.

”Blev djupt generad”

Rangers Steven Whittaker och Madjid Bougherra visades ut under matchen och El-Hadji Diouf fick rött kort efter att ha ådragit sig sin andra varning efter slutsignalen i ett bråk med domaren Calum Murray. Efter matchen slogs sedan lagens ledare och även domaren fick freda sig fysiskt.

– Jag blev ledsen och djupt generad av att se scenerna som utspelade sig under det som ska vara skotsk fotbolls flaggskepps-match. Jag förstår pressen på båda lagen men uppförandet gick över alla gränser i en fotbollsmatch, säger skotska fotbollsförbundets ordförande Stewart Regan.

– Vi har redan startat en utredning av alla incidenter som uppstod och kommer att göra allt i vår makt för att se till att det inte upprepas.

Samtidigt säger den skotska polisen att de har fått nog efter att omkring 200 personer arresterades i samband med matchen, varav 34 inne på arenan. De överväger nu att kräva matcher inför tomma läktare om Celtic och Rangers fortsatt ska få spela Old Firm.

Notan: 410 miljoner

– Det som händer på planen ger eko ute på gatorna, på pubarna och i husen runt om Skottland. Uppförandet av alla inblandade i går var inget annat än skamligt. Något måste hända. Vi kanske kommer se över att spela de här matcherna inför tomma läktare två eller tre gånger för att se hur det går, säger skotska polisförbundets ordförande Les Gray till BBC Racio Scotland.

De två lagen har mötts sju gånger bara under den här säsongen vilket spräckt polisens budget fullständigt. Notan hamnar hos de skotska skattebetalarna.

– Vi har inte råd om det här fortsätter. För de sju matcher den här säsongen, inkluderat polisens kostnader och allt runtomkring, har de här matcherna kostat skattebetalarna upp till 40 miljoner pund (drygt 410 miljoner kronor). Ja, 40 miljoner!