Aftonbladet
Dagens namn: Assar
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

”Det är alltid lättare att spotta på någon”

Bojan Djordjic pratar ut

Det har varit ett jobbigt år för Bojan Djordjic, 29.

Men han fick avsluta det som en vinnare med en ungersk ligatitel.

Nu pratar han ut om tiden i Videoton, drömmen om Champions League – och saknaden av Råsunda.

–  Folk kan säga vad de vill, jag har fått vinna saker som folk kunnat drömma om, säger Bojan Djordjic till Sportbladet.

Bojan Djordjic.   Bojan Djordjic.

Bojan Djordjic lämnade AIK för Videoton förra sommaren. Han och Martin Mutumba tvingades bort från klubben av dåvarande tränaren Alex Miller.

Ett år senare är Bojan Djordjic en glad ungersk ligamästare.

– Det blev min belöning efter allt kämpande. Jag har det bra, trivs och ser fram emot nästa säsong jävligt mycket, säger han till Sportbladet.

”Kändes inte rätt”

När Bojan lämnade AIK var han inte i balans och den första tiden i Videoton blev jobbig. Situationen blev inte lättare när klubben gjorde sig av med den sportdirektören som hade värvat in AIK-duon.

– När jag kom hit var inte huvudet på plats och det kändes inte rätt mot klubben som värvade hit mig. Jag njöt inte alls. Men sedan kom lusten tillbaka och sedan dess har jag kämpat, säger Djordjic till Sportbladet.

– Stora pengar lades ned på mig och den enklaste vägen hade varit att se sig om efter andra lag. Men det fanns ingen anledning att göra det när jag visste att jag skulle få chansen till slut.

”Alltid lättare att spotta”

Den 29-årige mittfältaren vill inte berätta om orsaken till att han inte fått så mycket speltid som han önskat.

– Det är saker som hänt bakom kulisserna. Folk kan säga vad de vill, jag har fått vinna saker som folk kunnat drömma om. De har rätt att kritisera mig när jag har gjort fel, men man måste även se till vad som är rätt. Det är alltid lättare att spotta på någon än att ge handen och hjälpa någon, säger Djordjic.

– Jag är 29 år, inte 19, och vet vad som händer här. Vi har en ny tränare så det känns som en ny start med en ny klubb från och med den 8 juni när semestern är över.

”Gratis gulaschsoppa”

Med tanke på ligasegern kommer Videoton att få kvala till Champions League nästa säsong. Första förstärkningen för att klara av det blev tränaren Paulo Sousa, som bland annat spelade för Juventus, Borussia Dortmund och Inter under sin aktiva karriär.

– Trots att vi vann ligan har det kommit in en ny tränare, det talar för att något inte har varit helt rätt. Samtidigt är det ett statement, det bekräftar att klubben vill framåt. Det finns ambitioner här, säger Djordjic.

Den förre AIK:aren berättar samtidigt att det finns stora resurser i klubben för att kunna nå Champions League.

– Annars hade man inte tagit in Paulo Sousa, det är inte så att han ska träna laget för en gratis gulaschsoppa varje kväll. Debrecen klarade det och de kom 20 poäng efter oss.

– Vi vill etablera oss som ett topplag i ligan och sedan vill vi försöka efterlikna rumänska Cluj som gjorde det bra i Champions League.

Ska ta en plats i laget

Djordjic är övertygad om att ny tränare kommer att göra så att han får mer speltid kommande säsong.

– Det här året har inte handlat om mina kvalitéer. Om det hade gjort det så hade klubbledningen sagt till mig att lämna för sex månader. Trots att jag inte spelade ville de ha kvar mig.

– Jag trivs bra här, jag har bra lagkamrater och har inte haft några problem. Det enda jag är missnöjd med är speltiden. Nu ska jag hem och vila i Sverige och sedan tillbaka och ta en plats, vilket jag är mer än kapabel till.

Saknar Råsunda

Djordjic har två år kvar på sitt kontrakt med Videoton och har inte funderat det minsta på att återvända till AIK.

– Jag har inte tänkt i de banorna. Jag har vetat att de skulle bli förändringar och håller man ut blir man belönad. De ville ha kvar mig och jag är glad att vara här, säger han.

– Jag är alltid ärlig och rak, om det hade varit några problem här så hade ni hört det från mig.

Följer du AIK?

– Ja, hela tiden. Jag är glad att de har börjat som vi gjorde 2009, aggressivt och visar att de vill framåt. Det finns en hunger nu som inte fanns 2010, den har Andreas Alm (tränaren) fått fram.

Saknar du att vara med?

– Det är en klubb jag älskar och det jag hade med klubben och supportrarna 2009 var fint. Jag saknar Råsunda så klart, på planen och läktaren. Det närmaste jag kommer AIK är att sitta vid sidan av och skrika på domaren, sånt man inte fick som spelare.

Men just nu handlar allt om att fokusera på Videoton och att nå Champions League. Inte bara för det fotbollsmässiga, utan även för att få tyst på kritikerna.

– Det är dröm, det vore jävligt kul att få uppleva det efter all kritik man har fått om att gå till en liten klubb i en liten liga.

På söndag spelar Videoton sin sista ligamatch och får då ta emot bucklan. På måndag åker Djordjic hem till Sverige för semester fram till den 8 juni.

Bojan Djordjic har blivit ligamästare fyra gånger under sin karriär: Röda Stjärnan 2004, Glasgow Rangers 2005, AIK 2009 och Videoton 2011.

SENASTE NYTT

Sportbladet

Visa fler
SPORTBLOGGAR
SILLY SEASON

Rykten & övergångar

SPORTKRÖNIKÖRER
Om Aftonbladet