Kravet: Fängelse för alla som går in

Tjeckien tar krafttag efter två jätteskandaler

FOTBOLL

Huliganismen fortsätter att skaka Fotbollseuropa.

Tjeckien har drabbats hårt den senaste månaden och planerar nu för stenhårda lagar.

Det tjeckiska fotbollsförbundet vill att samtliga som går in på en fotbollsplan utan lov ska dömas till fängelse.

Efter den avbrutna matchen mellan Malmö FF och Helsingborg, där en man tog sig in på planen och knuffade Helsingborgs målvakt Pär Hansson, har debatten varit het i Sverige kring hur problemen ska lösas. Tjeckien har drabbats av liknande problem, om än betydligt värre, och har nu fått nog.

Alla ska få fängelse

Efter att två cupmatcher invaderats av stora mängder åskådare kräver landets fotbollsförbund nya stenhårda lagar.

– Det är hög tid att vi tar tag i de här fenomenen, säger förbundets ordförande Ivan Hasek enligt AP.

Förbundet har nu startat en arbetsgrupp som ska jobba fram nya lagförslag som ska göra det brottsligt, med fängelse som strafföljd, för alla som tar sig in på en fotbollsplan utan lov.

Försökte attackera spelarna

– Ett antal åtgärder har tagits men vi måste understryka att arrangörerna har väldigt små möjligheter att stoppa de här upploppen, säger förbundets säkerhetschef Martin Synecky.

Åtgärderna kommer efter att två cupmatcher stormats av supportrar. På tisdagen invaderade flera åskådare planen under cupfinalen mellan Mlada Boleslav och Olomouc. Än värre var scenerna den 5 maj när semifinalen mellan Slavia och Olomouc först fick skjutas upp och senare avbrytas.

Enligt AP tog sig då tusentals supportrar in på planen och försökte ta sig in i spelargången. Polis ingrep för att skydda spelarna och attackerades då med pyrotekniska föremål.

ARTIKELN HANDLAR OM