”Frugan var skeptisk till äventyret”

Pontus Wernbloom om vodka före maten, sitt ryska tal inför laget, när han vill tillbaka till Blåvitt och drömmen om att kapa Cristiano Ronaldo

Foto: Foto: BILDBYRÅN
Pontus Wernbloom.
FOTBOLL

15 miljoner netto om året och Real Madrid i debuten.

För Sportbladet berättar Pontus Wernbloom, 25, om sitt tal på ryska, vodka före maten och vad han unnade sig när kontraktet var i hamn.

– Frugan var skeptisk till det här äventyret, säger CSKA Moskva-stjärnan.

När Sportbladet når Pontus Wernbloom på träningslägret utanför Alicante i Spanien har han precis spelat match med sina nya lagkamrater.

– 1–1 mot ett spanskt Bosmangäng. Jag lirade en halvlek och den vann vi, så det var la gott. Vi har ju tränat riktigt hårt och det känns, men det gick okej för mig, säger landslagsmittfältaren.

Moskva är inte Kungälv.

– Det är inte det. Jag skiter nog i att skaffa bil. Det var ett jävla kaos när jag var där, det värsta jag sett. Men det är kanske inte så konstigt med 13 miljoner människor.

Tjänar 41 000 om dagen

Vet du vad som väntar där borta?

– Egentligen inte. Vi har inte hunnit sätta oss in i det ännu. Men det finns svenskt dagis och sådant och nu gäller det att hitta något bra ställe att bo på.

Vad sa din fru Nina när Moskva blev aktuellt?

– Eftersom vi hade det så bra i Holland var hon skeptisk. Det kändes sorgligt att bryta upp. Men sedan omfamnade vi idén och nu ska det bli riktigt roligt. Det är ett jävla äventyr och jag hade nog ångrat mig för resten av livet om jag inte hade tackat ja.

Det blev 2,5 år i AZ Alkmaar. CSKA är inte bara ett steg uppåt rent sportsligt utan även ekonomiskt. I Holland tjänade han närmare tre miljoner kronor om året efter skatt. Enligt Sportbladets källor har Wernbloom nu kritat på ett 4,5-årskontrakt som ger honom 15 miljoner netto per säsong, inklusive bonusar. Eller 41 000 kronor om dagen om man så vill. En löneökning på 400 procent. Pontus vill inte kommentera några summor men säger:

– Det är klart att pengarna var viktiga, det ska man inte sticka under stol med. Men jag hade andra erbjudanden som var lika bra ekonomiskt, men när CSKA hörde av sig slopade jag allt annat. Jag ville verkligen dit. Ett riktigt bra lag som kan hävda sig i Europa.

Den 21 februari kan Pontus Wernbloom få göra tävlingsdebut för CSKA. Då väntar självaste Real Madrid på hemmaplan i åttondelsfinalen i Champions League. Och den förre Blåvittspelaren är känd som en fanatisk ”Los Blancos”-supporter.

Möter Real Madrid

Du håller väl lika mycket på dem som på IFK Göteborg?

– Nej, det gör jag inte. Men utanför Norden är det Real som gäller. Tyvärr har jag aldrig tid att titta på fotboll längre (Pontus och Nina har fullt upp med sonen Mille, ett år i april). Det kommer att bli jävligt stort att möta Real. Hoppas bara att jag får spela.

Vem tacklar du helst i den matchen?

– Cristiano Ronaldo. Det hade varit fint.

Vad heter kötta på ryska?

– Ingen aning. Jag kör mest med spatsiba (tack) hela tiden, haha.

Ska du ta språklektioner?

– Jag vet faktiskt inte. Vi har ju en tolk som är med oss på varje träning. Ryska är sjukt svårt. Det finns inte ett enda ord man kan associera till. Jag fick ju hålla tal på ryska för hela laget när jag kom. Jag läste på en lapp och har inte en aning om vad jag sa, men det var säkert något bra för de garvade i alla fall.

Unnade sig ett par hörlurar

Berätta någon kul anekdot från förhandlingarna i Moskva.

– Det finns väl inte så mycket att säga. Allt var proffsigt rätt igenom. Det märks att det är en nivå upp. Vi tog oss en vodka före maten, förresten.

Ett fullt dricksglas?

– Mer som en shot.

Botten upp?

– Ja. Stekigt, haha.

Ska du unna dig något fint nu när du tagit nästa steg i karriären?

– Vet inte. Jag har inte fått första lönen ännu, men jag har i alla fall köpt nya hörlurar till Xboxen. Grym kvalitet, säger Pontus Wernbloom.

FAKTA

Wernbloom om...

...Blåvitt:

– Oj, jävlar vilken satsning de gör. Det ska bli underhållande att följa. Med de gubbarna känns det som att man kan lyckas i år.

...vad som händer i veckan:

– Jag ska hem till Sverige på en blixtvisit och träffa familjen. Sedan väntar ett nytt träningsläger i Marbella. Bättre det än minusgrader i Moskva.

...hur länge han stannar utomlands:

– Vem vet, det kanske går åt helvete direkt i CSKA. Nä, men jag vill i alla fall inte vara 38 år och komma hem till Blåvitt och inte kunna bidra. Målsättningen är att karriären ska avslutas där.