Egyptiska militärrådet anklagas för arenavåld

”Vi fruktar att vissa befäl straffar folket för revolutionen”

1 av 3 | Foto: AP
Militärrådet i Egypten anklagas för att ha bidragit till tragedin i går, då 74 människor dödades och omkring tusen skadades under en egyptisk ligamatch som urartade.
FOTBOLL

Minst 74 människor dödades och omkring tusen skadades i i det våldsamma tumultet under fotbollsmatch i staden Port Said i nordöstra Egypten.

Landets styrande militärråd anklagas för att ha varit nonchalanta och därmed bidragit till att tragedin kunde ske.

Nyligen meddelades också att man beslutat avsätta Egyptiska Fotbollsförbundets styrelse efter tragedin.

Slutsignalen hade precis tystnat i onsdagskvällens match i den egyptiska toppligan när anhängare till det vinnande laget Masry stormade planen. Människor trampades till döds i trängseln på arenan.

Panikslagna spelare och personal jagades hänsynslöst och tvingades barrikadera sig i omklädningsrum.

Vittnen talade om människor beväpnade med stora knivar som gav sig på fotbollspubliken.

Många gripna

Ingenstans syntes säkerhetsstyrkorna, ännu ett exempel på det fortsatt katastrofala säkerhetsläget som många egyptier kritiserar.

Ledaren för Egyptens styrande militärråd Mohamed Hussein Tantawi svor dock på att de skyldiga bakom fotbollsvåldet ska ställas till svars.

– Vi tänker inte låta dem som ligger bakom detta komma undan, sade Tantawi i en sällsynt kommentar sänd av en tv-kanal som tillhör ett av de två spelande lagen.

– Vi ska ta oss igenom det här skedet. Egypten ska bli stabilt. Vi har en färdplan för att lämna över makten till valda civila. Om någon planerar att skapa instabilitet i Egypten kommer den inte att lyckas. Alla få vad de förtjänar, sade han och tillade att säkerheten vid matchen var polisens ansvar.

47 personer greps i samband med våldet på arenan och militären har skickat soldater till Port Said. På torsdagseftermiddagen kom uppgifter om att hela Egyptiska Fotbollsförbundets styrelse nu avsätts.

Militärrådets ansvar

Ilskna politiker och sportfolk fördömde bristen på säkerhet kring matchen och anklagade landets ledare, det styrande militärrådet, för att de tillåtit – eller till och med orsakat – tragedin.

Hundratals arga demonstranter samlades under torsdagsmorgonen på Tahrirtorget i Kairo, centrum för förra årets revolution som fällde Mubarak, medan andra blockerade gatan framför den statliga tv-kanalens högkvarter.

– Detta bekräftar att det finns en osynlig planering bakom denna oförsvarliga massaker. Myndigheterna har varit nonchalanta, sade Muslimska brödraskapet på sin hemsida.

– Vi fruktar att vissa befäl straffar folket för revolutionen och för att de fråntagits möjligheten att bete sig som tyranner och för att deras privilegier begränsats. Det är ingen slump att en styrka som lyckades säkerställa parlamentsvalet i nio provinser inte kan säkerställa en match där bråk mellan fans var väntat.

Muslimska brödraskapet fick de flesta rösterna i de senaste parlamentsvalen. Det nyvalda parlamentet ska samlas på torsdag för att diskutera våldet.

ARTIKELN HANDLAR OM