”Han är tillräckligt bra för Barcelona”

HIF-profilen om provspelet: Kommer knappt ihåg honom

FOTBOLL

Han provspelade för Helsingborg men åkte hem till Kenya igen.

Nu hyllas Victor Wanyama stort och värderas till 270 miljoner kronor av Celtic.

– Han är tillräckligt bra för att spela i Barcelona, säger managern Neil Lennon.

Det var inför säsongen 2007-08 som en ung Victor Wanyama gjorde sin bror McDonald Mariga (numera i Inter) sällskap i Helsingborg på provspel. Men något kontrakt med HIF blev det aldrig för kenyanen som inte heller gjorde något större intryck på målvakten Daniel Andersson.

– Jag kommer bara ihåg honom väldigt vagt. Är det han som är bror till McDonald Mariga?

Ja.

– Jaha, det är samma ja. Jag kommer knappt ihåg hur det var. Jag kommer ihåg när May Mahlangu var här ett år innan vi värvade honom på provspel mycket bättre, säger Andersson till Sportbladet.

Scoutad av City och United

När Mariga lämnade HIF för Parma valde Wanyama att åka hem till Kenya igen. 2008 blev det istället kontrakt med belgiska Beerschot AC efter provspel och sedan har den i dag 21-årige mittfältaren haft en explosionsartad utveckling.

I juli 2011 köpte Celtic Wanyama för 9,5 miljoner kronor och där har det blivit succé. Enligt goal.com har både Manchester United och Manchester City scoutat 21-åringen som Celtics manager Neil Lennon nu värderar högt.

– Han är värd 25 miljoner pund (270 miljoner kronor) och är tillräckligt bra för att spela i Barcelona. Wanyama har världen vid sidan fötter men hans fötter är här och han kommer inte att gå någonstans om inte vi bestämmer det, säger Lennon.

Daniel Andersson, som själv kom till Helsingborg redan 2004, är överraskad över kenyanens utveckling. Wanyama gjorde inte heller något överdrivet stort intryck på 39-åringen under Celtics dubbelmöte med HIF i kvalet till Champions League i höstas.

Minns inte Wanyama

– Nej, jag tycker ju i så fall att Scott Brown som jag spelade med i Hibernian och som var lagkapten för Celtic nu spelade en mycket viktigare roll i matcherna mot oss. Det var det jag fick med mig från de matcherna, säger Andersson.

Minns du Wanyama från kvalmatcherna?

– Nej, faktiskt inte. Jag kommer ihåg (Georgios) Samaras också. Jag tyckte att han antingen gjorde mål eller var väldigt het de gångerna han var inblandad.

Vilken provspelare har gjort störst intryck under dina år i Helsingborg?

– Ari Da Silva (Ferreira) som sedan gick till Kalmar och nu är i Ryssland (Spartak Moskva). Det är den bästa provträningen jag någonsin sett, alla kategorier. Han är den bäste någonsin. Vi testade honom på alla möjliga sätt och med det intryck han gjorde borde de ha stått med öppna armar men på något konstigt sätt hamnade han i Kalmar och resten är historia. Det är absolut den starkaste provträningen jag någonsin sett.