Nej, Zlatan – det är inte bollkallen

Rekorddebutanten: Jag är populärast i skolan nu – men inte hos lärarna

FOTBOLL

I juni fick Alen Halilovic sitt första proffskontrakt och i oktober skrev han dubbel historia som målskytt i ligan och inhoppare i Champions League.

Nu talar hela Kroatien om 16-åringen vars liv förändrats det senaste året.

– Jag är den mest populära killen i skolan nu, säger Halilovic till Avaz.ba.

Foto: Srdjan Vrancic/CROPIX
16-årige Halilovic tackar Zlatan Ibrahimovic efter mötet i Champions League 2012.

Den 24 oktober blev 16-årige Alen Halilovic yngste spelare någonsin i Champions League. Mittfältaren fick då på övertid hoppa in i 0-2-förlusten mot franska jätteklubben Paris Saint-Germain. Nu talar hela Kroatien om den lille teknikern som spås bli en ny Luka Modric.

– Det är annorlunda. De senaste dagarna har jag konstant varit med i tidningar och TV. Mina klasskamrater ber om matchtröjor och biljetter till matcherna. Jag ska överraska mina bästa kompisar med biljetter till en av matcherna och hoppas att de ska heja på mig från läktaren, sa Halilovic till Avaz.ba i början av oktober.

”Fler tjejer vill ha mitt nummer”

Halilovic fick ett proffskontrakt med Dinamo Zagreb i juni år och blev den 27 september klubbens yngste debutant någonsin i den kroatiska ligan när han, 16 år och 102 dagar gammal, hoppade in i hatmötet med Hajduk Split. Tio dagar senare skrevs ny historia när Halilovic, som hela ligans yngste någonsin, gjorde mål i mötet med Slaven Belupo.

– Jag är den mest populära killen i skolan just nu men det hjälper inte hos lärarna. Jag har fortfarande ett D i biologi. Men det är fler tjejer som vill ha mitt telefonnummer nu, säger Halilovic med ett leende.

Men det är fler än bara tjejerna som börjat slita i Halilovic. Enligt brittiska tidningsuppgifter har Real Madrid fått ett bud avfärdat och både Manchester United och Manchester City visat intresse för 16-åringen. Även på landslagsnivå pågår en dragkamp då Halilovics pappa har bosniskt ursprung.

– Jag spelar för Kroatien just nu (i ungdomslandslaget) men det var bara för att de ringde först. Nu har även Bosnien-Hercegovina hört av sig men jag funderar fortfarande.

”Min mamma har det tuffast”

Förväntningar på Halilovic är massiva i de två länderna. Den 156 centimeter långe 16-åringen jämförs redan med Luka Modric och som så många andra kortvuxna talanger även med Barcelonas Leo Messi.

– Jag har läst i tidningarna att jag ser ut som Messi när jag spelar men det är en överdrift. Det finns bara en Messi. Jag beundrar honom, han är en idol för många unga spelare, men jag vet inte om någon annan kan vara som honom, säger 16-åringen till Jutarnji List.

Intresset från Europas största klubbar lägger inte heller mittfältaren någon större energi på.

– Dinamo bestämmer vad som händer med mig, jag försöker bara utvecklas så mycket jag kan. Inget annat betyder något just nu.

Alen Halilovic är trots allt en ung pojke med fötterna på jorden och perspektiv på saker och ting.

– Den som har det tuffast är min mamma Vanessa. Hon måste hela tiden tvätta mina och mina bröders skitiga fotbollskläder.