Rysk fotboll till krismöte efter fyrverkeriskandalen

Zenit hotar att dra sig ur ligaspelet

FOTBOLL

Lördagens match mellan Dynamo Moskva och Zenit St Petersburg i den ryska fotbollsligan fick avbrytas efter 36 minuter sedan Dynamos målvakt, landslagsmeriterade Anton Sjunin, skadats i ögat av en fyrverkeripjäs.

Nu hotar Zenit att dra sig ur ryska ligan om straffet blir "orättvist".

Och ligan kallar till krismöte.

Dynamo Moskva hade tagit ledningen ett par minuter innan bortasupportrarna började kasta in smällare på planen. Sjunin fick föras till sjukhus med brännskador på hornhinnan i ena ögat.

– Något landade nära mina fötter. Jag tittade ner och just då exploderade det rakt i ansiktet på mig. Just nu har jag lite problem med både synen och hörseln, berättade Sjunin innan han lämnade arenan.

Zenit, som på onsdag tar emot Malaga i Champions League, hotas av dryga böter och kan komma att tilldömas en 0–3-förlust i matchen.

Misstänkt gripen

Rysk polis tog i med hårdhandskarna efter matchen och arresterade i oroligheterna flera supportrar.

– Vi har arresterat 53 personer, varav en ung man som är misstänkt för att ha kastat den, citerades en talesperson för rysk polis av Interfax.

Zenit, som är regerande ryska mästare, har hotat att dra sig ur ryska ligan om straffet för incidenten skulle vara "orättvist"

– Jag förstår inte varför Dynamo försöker göra oss till dem skyldiga, har Zenits klubbdirektör Maxim Mitrofanov sagt enligt Reuters.

Och i morgon ska den ryska fotbollsligan hålla ett krismöte efter turerna kring skandalmatchen.

"Med tanke på den senaste tidens negativa tendenser med huliganism från vissa fotbollsfans, som haft farliga konsekvenser för andra supportrar och spelare, har ligan beslutat att diskutera fallet på ett extrainsatt möte", meddelar den ryska fotbollsligan.

Premiärministern uttalar sig

Den avbrutna matchen har blivit en ordentlig snackis i Ryssland. Till och med premiärminister Dmitrij Medvedev har fördömt händelserna.

"Låt oss tänka igenom vilka åtgärder som måste vidtas för att undvika sådana incidenter i framtiden. Både när det gäller lagstadgningen och organisationen", skrev Medvedev på Facebook.

– Vi kan inte ha anarki. Folk måste sättas i fängelse för den här typen av saker, säger också Medvedev enligt AFP.

Kristopher Karlsson