Nytt försök med proffsliga för damer

Amerikanska fotbollförbundet hoppas på tredje gången gillt

FOTBOLL

Skam den som ger sig.

Till våren gör det amerikanska fotbollförbundet ett nytt försök med proffsliga för damfotboll.

Den amerikanska WPS lades ned tidigare i år.

Men den här gången ska man snåla mer, och ta in färre utländska spelare.

I år lades Womens's Professional Soccer (WPS) ned och i dagsläget finns ingen proffsliga för damfotboll i USA. Tidigare har Women's United Soccer Association (WUSA), gått omkull år 2003 efter bara tre säsonger. Hoppet då var att kapitalisera på framgången i Dam-VM 1999.

Enligt AP uppger det amerikanska fotbollförbundet att ligan, som ännu inte har ett namn, ska starta till våren. I ligan ska Boston, Chicago, Kansas City, New Jersey, Portland och Seattle delta.

Bakom beslutet att försöka med en ny liga, ligger ett intresse att garantera att de amerikanska landslagsspelarna har någonstans att spela fram till VM 2015.

Subventioner till klubbarna

Lagen kommer även denna gång att ägas privat, men förbundet kommer att betala lönerna till 24 landslagsspelare.

– Vi subventioner den privata sektorn här för att försöka att göra det hållbart, för att begränsa nödvändiga investeringar för den privata sektorn, säger fotbollförbundets president Sunil Gulati till AP.

De kanadensiska och mexikanska fotbollförbunden kommer också att betala lön till vissa av sina spelare. Det innebär att klubbarna slipper betala löner för upp till sju spelare.

– Vi kommer inte att starta upp med samma underskott som vi startat de två tidigare ligorna med, säger Boston Breakers delägare Michael Stoller till AP.

Färre internationella spelare

Men för svenska damer som kanske hoppas på en proffskarriär på andra sidan atlanten bjuder Gulati på ett dystert besked. Till AP säger han att klubbarna kan komma att värva färre internationella elitspelare, spela på mindre arenor och göra mindre reklam.

– Vi behöver en mer hållbar modell: mindre hajp, bättre prestation. Hajpen kommer om vi presterar, säger Sunil Gulati.

ARTIKELN HANDLAR OM