Domare avled efter spelarattack

Misshandlades efter slutsignal

Foto: AFP
SC Buitenboys klubbhus.
FOTBOLL

En assisterande domare har avlidit efter att ha blivit misshandlad av tre spelare i samband med en ungdomsmatch i Nederländerna.

Domaren fick utstå förolämpningar under matchen och attackerades efter slutsignal.

– Det är fullständigt fruktansvärt, säger sportministern Edith Schippers enligt TT.

Det var efter en ungdomsmatch mellan Almere-laget Buitenboys och Amsterdams Nieuwe Sloten i söndags som tre ungdomar i 15-16 års-åldern ska ha attackerat linjedomaren Richard Nieuwenhuizen.

Domaren, som hade hånats under matchens gång, fick ta emot slag och sparkades i huvudet. Senare på kvällen mådde han dåligt och lades därför in på sjukhus, skriver TT.

På måndag eftermiddag förklarades han död.

”Fullständigt oacceptabelt”

Sportministern Edith Schippers uttalade sig i nederländsk tv medan domaren fortfarande låg på sjukhus.

– Det är fullständigt fruktansvärt att något sådant kan hända på nederländska idrottsplatser. Det har inte längre något med sport att göra och det är fullständigt oacceptabelt, sa hon.

”Vår linjeman Richard dog vid 17.30 framför sin familj. Det här våldet måste upphöra!”, skriver Buitenboys på twitter.

Drog sig ur ligan

Tre ungdomar arresterades under måndagen av polisen. Nieuwe Sloten har dragit sig ur ligan och stängt av de misstänkta spelarna.

Nyheten har skakat den nederländska fotbollen och nådde hela vägen till Ajax-tränaren Frank De Boer, som uttalade sig på preskonferensen inför morgondagens Champions League-möte med Real Madrid.

– Det går inte ens att föreställa sig det. Att 15, 16-åringar får kortslutning på det sättet. Man funderar över föräldrarna. Något måste göras, det här är för befängt för att sätta ord på, säger han enligt AP.

ARTIKELN HANDLAR OM