Domare dog efter brutal misshandel

Fem ungdomar jagade ikapp Richard, 41 – sparkade honom mot huvud och hals

Foto: AFP
”Absolut fruktansvärt” Här i Almere tränar och spelar Buitenboys. En ungdomsmatch där ett av föreningens lag mötte Nieuw Sloten urartade i söndags och slutade med att en domare misshandlades.
FOTBOLL

Holländsk fotboll är i chock.

Linjedomaren Richard Nieuwenhuizen, 41, sparkades på söndagen brutalt ner av en grupp pojklagsspelare efter en match.

Under måndagen avled han.

– Han var en riktig fotbollsman, han var alltid här, säger Marcel Oost, ordförande i klubben där 41-åringens son spelade.

Det var i en ungdomsmatch mellan Buitenboys och Nieuw Sloten som det ofattbara inträffade.

Richard Nieuwenhuizen hade som vanligt hoppat in som linjedomare i matchen där bland andra hans son spelade, och efter att ha utstått förolämpningar från flera bortaspelare under matchen spårade det ur helt ­efter slutsignal.

– Han dömde varje vecka, han gillade att göra det. Han var en riktig fotbollsman, han var alltid här, säger Buitenboys ordförande Marcel Oost enligt AP.

Togs in akut på sjukhus

Enligt flera holländska medieuppgifter ska en grupp på upp till fem ungdomar ha sparkat ner ­honom. När han sedan försökte fly ska de jagat ifatt honom och fortsatt sparka mot huvud och hals på den försvarslöse domaren.

Han tog sig hem men två ­timmar senare togs han in akut på sjukhus.

Där avled han sedan under gårdagen.

Reaktionerna har svämmat in från idrottsprofiler och makt­havare.

– Det är absolut fruktansvärt att något sådant kan hända på en holländsk idrottsarena, säger landets idrottsminister Edith Shippers enligt AP.

"För galet för ord"

Tre av de utpekade spelarna har gripits av polis och klubben de tillhör har stängt av alla inblandade på livstid samt dragit sig ur seriespel med laget. Klubben meddelar även i ett meddelande att sådana här scener "inte hör hemma på en fotbollsplan".

Det holländska fotbollförbundet har ställt in alla av klubben Nieuw Slotens 42 matcher nästa helg, på klubbens egen begäran.

– Det är för galet för ord att någon involverad i en idrottshobby blir ett offer för sådan här aggression, säger Anton Binnenmars vid holländska fotbollförbundet enligt AP.

”Något måste göras”

Under måndagskvällen hölls ett krismöte i Buitenboys klubblokal. Enligt RTL svallade känslorna höga bland de 50 personer som var där.

– Jag vet inte om jag någonsin kommer våga döma igen, ska en pappa och inhoppande linjeman ha sagt.

Även Ajax tränare Frank de ­Boer kommenterade händelsen på lagets presskonferens inför Champions League-mötet med Real Madrid.

– Man kan inte förstå att det händer. Pojkar på 15–16 år ­kortsluter på det sättet. Man undrar över ­deras upp­fostran. Något ­måste göras, ­säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM