Skrev kontrakt – i fängelset

Rysk 25-åring åkte fast för knarksmuggling i Chile – hittade ut genom fotbollen

FOTBOLL

Maksim Molokoedov åkte fast för knarksmuggling i Chile och dömdes till tre års fängelse i Santiago, följt av omedelbar utvisning.

Men den 25-årige ryssen spelade till sig ett proffskontrakt i fotboll och får nu, som frisläppt man, stanna i landet.

– Det finns alltid en andra chans, säger tidigare fotbollsspelaren Franklin Lobos.

Foto: BBC
Maksim Molokoedov.

Som tonåring slog den lokale talangen Maksim Molokoedov igenom i Zenit St. Petersburgs ungdomslag och nådde som högst spel i den ryska andradivisionen med grannlaget Dynamo.

Sedan tog karriären en mörk vändning.

2010 åkte han fast i Santiago i ett försök att smuggla sex kilo kokain, gömt i barnböcker, från Ecuador. Molokoedov ställdes inför tre års fängelse och en efterföljande deportering.

Imponerade på cellkamraterna

Men den tidigare fotbollsspelaren visade snart framfötterna i fängelsematcherna. Ryktet om hans talang nådde förbi anstaltens galler och murar och efter två år fick han tillåtelse att börja träna och spela med ett närliggande fotbollslag, Santiago Morning. Flera stora medier, bland annat brittiska BBC, spred historien om den flinkfotade ryssen som skrev proffskontrakt trots att han fortfarande satt i fängelse.

När han i fredags släpptes som en fri man hade justitieministern Juan Ignacio Pina redan gett honom tillåtelse att stanna i landet.

– Maxim har lyckats visa att återanpassning och rehabilitering är möjligt. Han har spridit ett budskap som består av två ord: det går, säger han enligt AP.

”Vill tacka alla”

– Jag vill tacka alla här som har hjälpt mig gå vidare och har gett mig möjligheten att lyckas här i Chile, säger Maksim enligt AP.

Den tidigare fotbollspelaren Franklin Lobos volontärarbetar på fängelseanstalter och gick själv i god för den ryske talangen.

– Vi skickar ett tydligt budskap i det här landet. Det finns alltid en andra chans, säger han.

Santiago Morning, med Molokoedov i laget, jagar nu uppflyttning från den chilenska andradivisionen.