Domaren slutar efter mardrömsupplevelsen

”Trodde inte att jag skulle komma därifrån levande”

FOTBOLL

Libanesiske domaren Bachir Awasa tvingades springa för sitt liv efter att ha delat ut ett rött kort.

Nu väljer han att avsluta sin karriär.

– Jag kräver att de internationella reglerna ska garantera mer skydd för domarna, säger han.

Skandalscener utspelade sig i matchen mellan Al Nahda och Al Salam Zgharta i libanesiska andradivisionen. Spelarna i de båda lagen hade svårt att hålla känslorna i styr och domaren Bachir Awasa fick vid upprepade tillfällen sleva fram sina kort för att lugna ner dem. Det gick inte.

Med minuter kvar att spela blev Al Nahda-spelaren Youssef Omar rasande över ett domslut och gick då till hårt angrepp mot domaren Awasa. Det renderade i ett gult kort, som förvandlades till rött efter protest.

Fick slag i bakhuvudet

Då rann bägaren över totalt för både spelare och ledare från Al Nahda, som jagade domaren Awasa över hela planen och svingade vilt mot honom. Han fick bland annat motta ett slag mot bakhuvudet innan en säkerhetsvakt kunde leda honom av planen.

Nu berättar Awasa om mardrömsupplevelsen.

– Varje gång vi delar ut röda kort förväntar vi oss en reaktion från spelarna. Den här gången försökte jag backa undan för att skydda mig själv, men han sprang efter mig och attackerade han mig. När han försökte slå mig sprang jag, men då kom deras tränare Mahmoud Seif Eddine som också attackerade mig, säger han i en intervju som The Guardian publicerat.

Fruktade för sitt liv

Awasa berättar att han förväntade sig det värsta och att han redan inför matchen var oroligt eftersom han upplever Al Nahda som ett våldsamt lag.

– När jag märkte hur reaktionerna blev från spelarna så trodde jag att de skulle skada mig allvarligt. Det trodde jag med tanke på hur det här laget har bemött mig förut och hur deras historik sett ut de senaste åren. Ärligt talat så trodde jag inte att jag skulle komma därifrån levande.

Awasa har nu tagit ett tufft, men för honom självklart, beslut. Han kommer aldrig med att döma fotboll.

– Mitt beslut handlar om att skydda den här sporten och domarna. Jag kräver att de internationella reglerna ska garantera mer skydd för domarna.