”Domaren är köpt! Du är en get!”

Presidenten rasade – i arenans högtalarsystem

Foto: AP
Tjetjeniens president Ramzan Kadyrov inför en vänskapsmatch mot Brasilien 2011.
FOTBOLL

Tjetjeniens president Ramzan Kadyrov skapade skandalscener i ryska ligan i söndags.

När en spelare i huvudstadslaget Terek Groznyj blev utvisad tog han till arenans högtalarsystem – mitt under brinnande match.

– Domaren är köpt! Du är en get! dundrade han framför 24 000 åskådare.

Hemma på Akhmad Arena – döpt efter Tjetjeniens president Ramzan Kadyrovs far – har Terek Groznyjs form sviktat den senaste tiden.

Därför var spänningen hög när matchen mot Rubin Kazan, vid ställningen 0-0, led mot sitt slut.

Segerjakten fick sig dock en rejäl törn när ryske domaren Mikhail Vilkov plockade fram Rizvan Utsievs andra gula kort och således visade ut lagkaptenen.

”Domaren är köpt!”

Då gick Ramzan Kadyrov, som vanligt på plats, i taket.

Den ryska delrepublikens president fick tag på en mikrofon, kopplad till arenans högtalarsystem, och lät de 24 000 på plats – inklusive domaren och spelare själva – höra exakt vad han kände i det ögonblicket.

– Domaren är köpt! Du är en get! dundrade han, skriver AP.

Nu har det ryska fotbollsförbundet bestämt sig för att utreda incidenten.

”Ett rop ur själen”

Kadyrov gick officiellt ut och bad om ursäkt, men vidhöll ändå att domaren var partisk och dömde till ”ryska” Rubins fördel (Tjetjenien har legat i krig med Ryssland flera gånger sedan Sovjetunionens fall). Han betonade också att han sa det som ”en supporter” och inte statschef.

– Jag älskar Terek. Jag tittar på alla matcher och var där för att hylla laget. Det var ett rop ur själen på alla tjetjenska fans, säger Kadyrov enligt Sovetsky Sport.

– Jag ber om ursäkt till fotbollsvärlden, jag kunde inte hålla mig, förlåt. Men inte till domaren. Jag kräver att han straffas.