”Tobbe slipper mig inte i år heller...”

Lämnar AIK för Kina – pekar ut 17-åring som sin ersättare

FOTBOLL

Här är det tunga beskedet för AIK – och Tobias Hysén.

Niklas Backman är klar för kinesiska Dalian Aerbin Football Club.

– Tobbe slipper mig inte i år heller. Där är jag igen, skämtar 25-åringen.

En ny fotbollsmarknad har öppnats för de svenska spelarna. Den 15 december blev det känt att Tobias Hysén lämnar IFK Göteborg för att fortsätta karriären i kinesiska Shanghai East Asia FC. Nu får han allsvenskt sällskap.

”Varför gå till Molde?”

AIK meddelar på måndagen att de kommit överens med Dalian Aerbin Football Club om en försäljning av mittbacken Niklas Backman. På torsdag reser 25-åringen till Kina för att genomföra läkarundersökningen och skriva på ett tvåårskontrakt.

– Det känns som ett jävla häftigt äventyr. Något helt annorlunda mot allt annat som varit på gång. Det har varit klubbar som är likvärdiga med AIK och då har jag känt att jag har det bra här. Varför ska jag gå till Molde när jag kan spela för AIK? Men att komma till Kina är ett äventyr. Det ska mycket till om man ska tacka nej till en sådan chans, säger Backman.

Vad är det som lockar?

– Allt. Äventyret är något helt nytt och det är en utmaning att komma dit, till en helt annan världsdel och se hur det är. Dels det ekonomiska också. Det är ett bra avtal. Men vi får se, ingenting är ju klart men det känns bra hittills.

Den kinesiska klubben har genom samarbetspartners i Sverige sett Backman i allsvenskan. Intresset har funnits under en tid men intensifierats under den senaste veckan.

– Det är en klubb som kom på övre halvan förra året och har en ny fin arena. Det är en relativt ny klubb som har ambitioner. Sedan är det en, med Kina-mått mätt, liten stad. Sex-sju miljoner invånare.

”Får tycka vad de vill”

När Tobias Hysén lämnade IFK för den kinesiska ligan var anfallaren tydlig med att den ekonomiska möjligheten inte gick att tacka nej till. Backman dementerar dock att han valt Kina för pengarna.

– Nej, först och främst är det inte pengarna jag tänkt på. Det blir bara fel. Det är äventyret som lockar mest. Sedan är det en bonus att man tjänar bra.

Vad säger du till de som menar att du ger upp en sportslig möjlighet i en större europeisk liga?

– Folk får tycka vad de vill om sånt. Det har jag inte så mycket att säga om.

Vad sa familjen när du berättade om ditt beslut?

– De tyckte ”vilken grej”. De är först att hälsa på om det blir av. De har redan funderat på den biten.

Försäljningen av Backman, som var med på landslagets januari-turné, är självklart ett sportsligt avbräck för AIK. 25-åringen ser dock redan en ersättare till honom själv som utmanare till Per Karlsson och Alexander Milosevic.

– Det är Noah (Sonko Sundberg) som är den naturliga. Han visade vid U17-VM i somras att han är riktigt bra och han har sett riktigt bra ut också. Han har egentligen allt och det gäller bara att få ut det nu. Han är fortfarande ung, och har mycket kvar att lära, men han har alla attribut man behöver för att bli riktigt bra både i allsvenskan och ännu mer tycker jag. ”Pertan” och Alex får se upp!

Till sist. Har du någon hälsning till Tobias Hysén inför ert kommande ligamöte?

– Det blir ju mycket hypotetiskt eftersom jag inte skrivit på ännu. Men han slipper mig inte i år heller. Där är jag igen (haha).

ARTIKELN HANDLAR OM