Här vaknar de från sina fotbollsgravar

Stjärnorna, lönerna, svenskarna och blåbären ska få fotbollen att explodera

1 av 4 | Foto: BILDBYRÅN
Bojan Djordjic.
FOTBOLL

En efter en har de kommit ut ur sina fotbollsgravar: Marco Materazzi, David Trezeguet, Nicolas Anelka, Alessandro Del Piero, Fredrik Ljungberg...

Under tre månader ska de få återuppliva sin gamla stjärnstatus igen.

Välkommen till cirkusen som är fotbollssatsningen i världens näst mest folkrika land.

Med 1,2 miljarder människor är det inte svårt att förstå varför fotbollen ser en framtid i Indien. Satsningen heter Indian Super League och ska nu få de cricket-tokiga indierna att inse fotbollens storhet – utöver som tv-sport från engelska Premier League.

Ljungberg möttes av kaos

På måndagen landade en av stjärnvärningarna till ligan, Fredrik Ljungberg, i landet och möttes av ett kaos. Videobilder från 37-åringens ankomst visar hur svensken fullkomligt omringas av extatiska supportrar.

Ljungberg är en av flera pensionerade fotbollslegendarer som nu ser möjligheten att väcka karriären, och fylla bankkontot, en sista gång. Jämfört med en hel säsong i de lukrativa arabiska länderna är det inte heller svårt att förstå varför Indiens ynka tre månader långa säsong lockar mer.

Men bakom Ljungberg, Del Piero, Trezeguet och numera spelande tränaren David James följer också ett koppel av andra lycksökare från precis alla nivåer av den internationella fotbollen. 56 internationella spelare till av blandad kvalité och bakgrund har värvats till ligan.

Först i den internationella draften valdes Bruno Cirillo, en 37-årig italiensk försvarare med spel i bland annat Inter samt totalt femton klubbyten på meritlistan. Efter honom tingades i tur och ordning Borja Fernandez (33 årig spanjor med förflutet i Real Madrid), Michael Chopra (30-årig engelsman med ursprung i Newcastle), Diego Nadaya (25-årig argentinare närmast från grekiska andraligan) och förre Helsingborgs-spelaren Isaac Chansa som hunnit bli 30 år.

Djordjics lön: 425 000

Längre ner i valordningen dyker andra profiler som ”världens längste aktiva fotbollsspelare” upp. Den 208 centimeter långe belgaren Kristof van Hout har hämtats in från Genk och målvakten marknadsförs av klubben just med längden som försäljningsargument.

Det finns också fler svenskbekantingar utöver redan uppmärksammade Fredrik Ljungberg. 32-årige Bojan Djordjic valdes av Chennai i draftens fjärde runda och får även sällskap i ligan av James Keene. Den 28-årige britten, med ett förluftet i bland annat Gais, Elfsborg och Djurgården, lämnar israeliska Bnei Yehuda för indiska ligan och NorthEast United.

Lönerna i ligan för de utländska spelarna (undantaget stjärnvärvningarna) varierar mellan 285 000 kronor och upp till 585 000 kronor för hela perioden, skriver AP. Bland de allra bäste betalda återfinns 33-årige Bernard Mendy från franska Brest och bland de som tjänar sämst hittar vi brasilianska mittfältaren Guilherme Felipe de Castro samt Ilias Pollalis från grekiska tredjeligan.

Enligt nyhetsbyrån får Bojan Djordjic och Michael Chopra båda vardera 425 000 kronor för de tre månaderna.

Förhoppningen är att ligan, den korta säsongen till trots, ska lyfta intresset för fotbollen i landet. Indien är just nu världens 158:e bästa fotbollsnation men potential bör tveklöst finnas med tanke på folkmängden.

FAKTA

Indian Super League:

Klubbarna:

Atlético de Kolkata

Manager: Antonio López Habas

Stjärnspelare (utanför lönetaket): Luis Garcia

Känd ägare: Sourav Ganguly, cricket-stjärna

Chennaiyin

Manager: Marco Materazzi

Stjärnspelare: Elano

Delhi Dynamos

Manager: Harm van Veldhoven

Stjärnspelare: Alessandro Del Piero

Goa

Manager: Zico

Stjärnspelare: Robert Pires

Kerala Blasters

Manager: David James

Stjärnspelare: David James

Känd ägare: Sachin Tendulkar, cricket-stjärna

Mumbai City

Manager: Peter Reid

Stjärnspelare: Fredrik Ljungberg

Känd ägare: Ranbir Kapoor, Bollywood-stjärna

NorthEast United

Manager: Ricki Herbert

Stjärnspelare: Joan Capdevilla

Känd ägare: John Abraham, Bollywood-stjärna

Pune City

Manager: Franco Colomba

Stjärnspelare: David Trezeguet

Känd ägare: Salman Khan, Bollywood-stjärna

Så spelas säsongen:

Grundsäsong:

Mellan 12 oktober till november möts alla lagen två gånger, hemma och borta. De fyra bästa lagen går till slutspel.

Slutspelet:

Avgörs med semifinaler (dubbelmöten) under november-december och en rak final den 20 december.

Upplägg:

Alla lag måste värva en stjärnspelare (som står utanför lönesystemet) och ytterligare sju internationella spelare. Två av de sju värvas direkt av klubben och de andra av ligan för att sedan fördelas via draftval.

Varje lag fylls sedan på med 14 indiska spelare.

Lönerna:

De utländska spelarna, undantaget stjärnspelarna, tjänar enligt Indian Express i snitt drygt 440 000 kronor för den tre månader långa säsongen.