”Ogillar att springa så han slipper det”

Nu vet vi varför Ronaldinho spelar i Mexiko: Han har bara ett problem i livet

1 av 4 | Foto: TT
Ronaldinho i september när han presenterades för mexikanska Queretaros.
FOTBOLL

Många undrade varför Ronaldinho valde att avsluta karriären i Mexiko.

Nu har vi förmodligen fått svaret.

– Ronaldinho tycker inte om att springa – så han behöver inte göra det, säger Queretaros tränare Roberto Bassagaisteguy till mexikanska ESPN.

Många höjde på ögonbrynen när Ronaldinho valde bort lukrativa förslag från MLS, Dubai och Saudiarabien för att istället avsluta (?) karriären i mexikanska Queretaro. Nu kan vi ha fått svar på varför.

”Kan inte lämna sitt hem”

34-åringens nya tränare Roberto Bassagaisteguy berättar för mexikanska ESPN om den extrema särbehandlingen av stjärnan.

– Han lever instängd i sitt hem omgiven av familj och vänner. Han kan inte gå ut på någon restaurang, det är omöjligt i Queretaro eftersom han skulle bli översvämmad av folk. Han kan inte ens gå ut och ta en kaffe eller gå genom en galleria. Han är alltid hemma, säger Bassagaisteguy.

Samtidigt gör klubben allt för att Ronaldinho ska trivas trots sin ”fångenskap” i den hyrda lyxvillan inne på golfklubben mitt i stan.

– Han bad om tillåtelse att bygga en beachvolley-plan och spenderar tre-fyra timmar där varje dag med sina vänner. Det är där han är lycklig.

Bassagaisteguy berättar att Ronaldinho frekvent flyger in vänner från Brasilien som håller honom sällskap i villan.

– De tar med sig mat från Brasilien så att han inte ska få hemlängtan. Hans familj frågar vad han vill äta och vi lagar sedan till maten de är vana vid.

Trots klubbens försök att få stjärnan att trivas uteblev Ronaldinho nyligen från starten på Queretaro försäsong. När 34-åringen nu till sist dykt upp ser hans lagkamrater ändå inte mycket av anfallaren.

”Han orkar spela i 60 minuter”

– Han gör ingen fysisk träning med laget eftersom han inte tycker om att springa. Jag kan inte tvinga honom att göra något han inte tycker om. Men han är i gymmet ibland och lyfter vikter. Min erfarenhet är att man inte kan tvinga så speciella spelare till något de inte tycker om. Om du frågar italienska, franska eller spanska tränare kommer alla svara samma sak. Den här typen av spelare ska bara göra jobb de själva tycker är roligt för att höja deras fysiska status. Därför har vi aktivteter som fotbollstennis.

Men om Ronaldinho inte gör någon fysträning lär han väl knappast orka spela fotboll i 90 minuter?

– Han kanske inte kan springa i 90 minuter längre men i 60. Och 60 minuter från Ronaldinho är värt lika mycket som 180 från de andra killarna som startar. Han springer inte heller runt lika mycket på planen som när han var yngre, säger Bassagaisteguy.

Men har inte Ronaldinho några problem? Jo, ett tror Roberto Bassagaisteguy. Vad han ska göra med alla sina pengar.

– Jag tror att han är överväldigad av sin bror (och manager Roberto de Assis Moreira). “du måste göra det, du måste göra det, du måste investera i det”. Det är hans problem i livet.

ARTIKELN HANDLAR OM