Hyséns motbud till Shanghai

”Det blir absurt när man pratar om summorna här”

Tobias Hysén ser ut att bli kvar i Kina.
FOTBOLL

GÖTEBORG. Skarpt läge i förhandlingarna mellan Tobias Hysén, 32, och Shanghai SIPG.

Enligt Sportbladets uppgifter har han blivit erbjuden en miljon euro netto om året – men nu har anfallaren lämnat ett motbud.

– Det handlar om att vara smart när man får en sådan här chans, säger han.

Tobias Hysén är noga med att påpeka att han förstår att alla turer om framtiden gjort att folk undrar vad han egentligen vill.

– Det är klart att det inte är optimalt. Jag hade ställt in mig på att åka hem, det hade vi allihop i familjen. Så blir det de här ändringarna, med "Svennis" i spetsen och allt. Klart att vårt liv här kommer att bli bättre. De vill att jag stannar och dessutom förlänger med ett år till. Vi har lämnat ett förslag till klubben nu, säger han till Sportbladet.

Gjorde 19 mål

Han vill inte kommentera några summor men medger att förhandlingarna kommit en bit på väg. Familjen Hysén vantrivdes socialt under första året i Kina, men nu blir boendet betydligt bättre och hela klubben har flyttats närmare Shanghais centrum. Samtidigt sitter göteborgaren i en guldsits förhandlingsmässigt då han i fjol svarade för 19 mål och tio assist på 28 ligamatcher och rankas som en av de bästa spelarna i kinesiska Super League. Sammantaget gör det att Tobias Hysén kan tänka sig att skriva på ett nytt tvåårsavtal som i så fall börjar gälla omgående.

– Jag har kanske tre-fyra år kvar på den nivån jag är nu, om det vill sig väl med skador och skit. Då handlar det om att vara smart. Jag är inte dum, klart jag vet att jag har så jag klarar mig och mer därtill redan, men att som 33-åring (fyller i mars) få en sådan här chans i slutet av karriären… Folk får tycka vad de vill. Min familj går först, inte bara närmsta tre-fyra åren, utan alltid, säger han.

”Absurt när man pratar om summorna här”

Det nuvarande kontraktet löper ut sent i höst och ger honom 700 000 euro netto per säsong, enligt Sportbladets väl insatta källor. Samma uppgiftslämnare meddelar att Shanghai SIPG, som klubben numera heter, med nye tränaren Sven-Göran Eriksson i spetsen är beredda att höja Hyséns lön till en miljon euro netto per år. En summa som är betydligt lägre än vad de bäst betalda spelarna i ligan tjänar. Nu menar Hysén att han vill ha en marknadsmässig lön.

– Det blir absurt när man pratar om summorna här, samtidigt är jag medveten om vad jag har gjort och jag vet vad de bästa spelarna i ligan tjänar. Jag begär inte det, men jag vill att klubben ska belöna oss, inte bara mig, som gjort det bra, säger han.

Vill avsluta i Blåvitt

Shanghai SIPG gör nu en storsatsning för att bli bäst i Kina.

– Går vi in i asiatiska Champions League i år, vilket måste vara målsättningen, är det mycket tack vare satsningen som nu görs. Då tycker jag att jag, men framför allt de spelare som varit med hela vägen, är värda att ta del av den satsningen, säger Hysén och betonar att han verkligen vill avsluta karriären hemma i IFK Göteborg.

– Om jag nu stannar här i två år så är jag 34 och ska bli 35 den vintern vi flyttar hem. Då är jag beredd att visa för Blåvitt att jag fortfarande håller standarden som krävs och skulle det vara så att jag inte är önskvärd som spelare, ja, då kanske det finns lösningar på andra sätt. Men det hade betytt mycket för mig att få avsluta hemma i Blåvitt, säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM