Lyons mål: Spela final i Europa

Lotta Schelins Lyon gör allt för att gå hela vägen i Champions League

Foto: Foto: AFP
FOTBOLL

Lotta Schelin är redo för jakt på nya titlar.

Lyonstjärnan har vilat, slickat VM-såren och gjort ­omtag – nu vill hon till Champions League-final.

– Vi har gått på pumpen i åttondelsfinal i två år nu så det får bli en prioritering, säger hon till ­Sportbladet.

Lotta Schelin har lagt sommaren bakom sig. VM-motgången var tung, men den är hanterad och anfallaren möter höstens ligaspel med lätta fötter.

– Försäsongen har varit bra. Det har varit väldigt varmt här nere, men vi har ändå kunnat ha bra ­träningar, säger Lotta Schelin inför morgondagens ­ligastart.

Finns det något som talar för att Lyon i n t e ska ­vinna ligan igen?

– Nej, jag tycker egentligen inte att det är det. Truppen som helhet är stark även om Dickenmann är en stor förlust. Men vi har fått in unga franska talanger som är med och nosar på start­elvan i landslaget. Ska man söka någonting så är det att defensiven ska sätta sig.

Målvakten skadad

Lara Dickenmann lämnade Lyon för Wolfsburg inför säsongen. Dessutom har ­Lyons målvakt, landslagets Sarah Bouhaddi, opererat axeln och missar inledningen av hösten.

Att vinna ligan igen är ett mål, men att nå final i Champions League efter missarna senaste åren är en ännu ­vassare målsättning.

– Vi längtar efter att ­komma till final igen som vi var flera år tidigare. Det får bli prioriterat, säger Lotta Schelin.

Rotera i ligaspelet

Kommer ni att matcha på annat sätt i ligan tror du för att lyckas med det?

– Upplägget kommer ­vara tydligt att vi försöker vara så bra form som möjligt kring CL-matcherna. ­Kanske att man i ligan ser till att gå runt på många spelare.

I ligan utmanas ni av ­Paris Saint-Germain, som också slog ut er i Cham­pions League i fjol. Hur står PSG sig?

– De har tappat många spelare och haft mer ruljans på sin trupp. Det var sex spelare som lämnade. Men Mittag är en bra värvning och PSG är våra största rivaler. Det som är kul, ligan lever hela året. Sen är det upp till oss, vi har en tionde titel att spela för.

Det har kommit ­ytter­ligare en svensk ­spelare till franska ligan, Maria Karlsson till St ­Etienne. Hon har sagt till ­damfotboll.com att du hjälpt henne dit?

– Ah, hon frågade mig om franska ligan men jag är ­ingen manager eller agent direkt... Kul däremot att det finns intresse för svenska spelare.

Hård kritik

Sommarens VM blev en tung motgång för svenska landslaget och dig – hur ser du på det i back­spegeln?

– Man har varit med om det förut. Vi går in i mästerskap och det blir antingen succé eller tvärtom. Men det är viktigt att vi analyserar och ser vad vi kan göra bättre, hur vi kan komma till nästa utmaning. Vi behöver rycka upp oss för att ta oss till OS.

Du fick stark kritik för din egen insats, hur ­hanterade du det?

– Jag går inte igenom tv-kommentatorers analyser i efterhand. Det gäller att se till sig själv, lyssna på de runt om och de som är en del av laget. Men det ingen som är hårdare än en jag själv. Inget snack om saken. Är man en som ska ­göra skillnad och ­inte gör det får man ta kritik.

FAKTA

Svenskorna som spelar i Europa

ENGLAND

Hedvig Lindahl, 32, målvakt, Chelsea

Är i fullt spel i ligan som pågår. Har spelat sex matcher ­sedan ligan startade om efter VM. Chelsea toppar tabellen.

Maria Banusic, 19 anfallare, Chelsea

Inhoppare i Chelsea dit hon kom förra ­vintern.

FRANKRIKE

Lotta Schelin, 31, anfallare, Lyon

Lyon vann ligan i fjol, men åkte ur Champions League mot Paris Saint-Germain. Laget bygger på landslagsspelare, främst från Frankrike och så förstås på Sveriges stora anfallsstjärna Lotta Schelin.

Kosovare Asllani, anfallare, PSG

PSG har förstärkt med Anja Mittag, som kom från Rosengård nyligen. Men tekniska ”Kosse” passar fint in i PSG:s sätt att spela och här finns utrymme för båda.

Caroline Seger, mittfältare, PSG

Har fått en välbehövlig försäsong med ­klubben hon kom till under förra säsongen. Mittfältsstrateg i PSG precis som i landslaget.

Sofia Jakobsson, 25, anfallare, Montpellier

Sofia utvecklades rejält under sin förra säsong i Montpelllier. Bollbehandlingen har blivit bättre, speeden har alltid funnits där.

Linda Sembrandt, 28, mittback, Montpellier

Gör sin andra säsong i Montpellier. ­Klubben närmar sig jättarna Lyon och PSG, var bland annat i cupfinal mot Lyon i våras.

Maria Karlsson, mittback, 30, St Etienne

Har lämnat Italien efter flera år för att spela i franska ligan med St Etienne.

TYSKLAND

Nilla Fischer, 31, mittback, Wolfsburg

Gjorde en bra säsong men Wolfsburg fick varken ligaguld eller Champions League-titel. Nilla var inte lika imponerande i VM, men hennes status i klubblaget rubbas inte av det.

ÖVRIGA LÄNDER

Stephanie Öhström, målvakt, Verona, Italien

Fanny Andersson, mittfältare, Kolbotn, ­Norge

Emma Lundh, anfallare, Lilleström, Norge ­(utlånad från AIK)

Mimmi Löwenius, anfallare, Lilleström, Norge

PREMIÄRHELG!

TYSKLAND:

I dag: USV Jena–Wolfsburg

FRANKRIKE:

I morgon: VGA Saint Maur–Lyon

I morgon: PSG–Rodez

I morgon: Nîmes–Montpellier

I morgon: St Etienne–Juvisy