Kan tvingas till Kinas andraliga

Pato drömmer om PL – men har kanske inget val

FOTBOLL

Alexandre Pato drömmer om en återkomst och chans till revansch i Europa.

Nu är 26-åringen istället på väg att tvingas till spel i den kinesiska andraligan.

Det är fortfarande många som minns hur en ung Alexandre Pato tog fotbollsvärlden med storm när han 2008 dundrade in som en omedelbar superstjärna i italienska Milan. Då talades det om Champions League-segrar och Guldbollar för anfallaren. Nu kämpar brassen istället för sin karriär.

Efter övergången till Corinthians 2013 stormade missnöjda fans klubbens träningsanläggning i februari 2014 och hotade Pato till livet. Anfallaren tog händelsen på största allvar och lånades bara dagar senare ut till Sao Paulo.

”Vill komma till England”

Det avtalet löpte dock ut vid årsskiftet och i över ett halvår har brassen sökt efter ett nytt alternativ då en återkomst till Corinthians förefaller osannolik.

– Jag skulle vilja komma till England eftersom jag tycker att den ligan är bäst i världen. Jag vill skriva ett nytt kapitel i Europa, en ny historia. Jag vill komma till England, vinna ligan och spela i Champions League igen. Jag har drömmar igen, sa Pato till Daily Telegraph i mitten av december.

Men ingen europeisk toppklubb har nappat och enligt brasiliansk press står Pato nu med endast ett seriöst bud på bordet. Från den kinesiska andraligan.

Tianjin Songjiang, tränat av brassen Vanderlei Luxemburgo, landade på söndagen i Sao Paulo för ett träningsläger. Under vistelsen hoppas klubben, som redan har landslagsmeriterade brassarna Luís Fabiano (45 landskamper) och Jadson (8 landskamper) i laget, också lösa Pato.

– De har talat med oss om deras intresse och vi ser över det. Men det finns ingenting konkret ännu. Corinthians måste acceptera ett bud först, sa Patos agent Gilmar Veloz till UOL innan nyår.

”Måste övertyga Pato”

Enligt brasilianska Yahoo Sports har den brasilianska klubben nu gjort just det och de två klubbarnas önskan är att presentera affären den kommande veckan.

– Nu måste vi övertyga Pato, säger en person i Tianjins klubbledning till sajten.

För att få Alexandre Pato att ge upp drömmen om en återkomst till Europa har den kinesiska klubben redan höjt lönebudet två gånger. Nu ligger det på motsvarande 5,1 miljoner kronor i månaden. Nästan fem gånger så mycket som Pato skulle få om han stannar i Corinthians.
Enligt Yahoo Sports har Patos inställning hela hösten varit att bara lämna Brasilien om han får ett bud från en stor europeisk klubb. Men med inga andra alternativ på bordet, och en minst sagt ansträngd relation både till fansen och klubbledningen i Corinthians, är frågan om 26-åringen har något val?

– Alla vet att Corinthians ber dag och natt för att vi ska kunna sälja Pato, har Corinthians president Roberto de Andrade tydligt slagit fast.

ARTIKELN HANDLAR OM