Via Häcken till sin stora drömklubb

Osannolika utvecklingen för allsvenska skrällen

Foto: BILDBYRÅN
FOTBOLL

Diego Lugano chockade alla när han åkte till Sverige för att försöka få fart på karriären igen.

Ett halvår senare är 35-åringen klar för sin drömklubb Sao Paulo.

Efter spel i bland annat Fenerbahce, PSG, Malaga och West Bromwich stod Diego Lugano våren 2015 utan klubb och med en nyrehabiliterad knäskada. I horisonten fanns drömmen om Copa América med Uruguay, där mittbacken länge var ordinarie lagkapten, men för det krävdes speltid.

Hann med elva matcher

Valet föll mycket oväntat på svenska BK Häcken. Lugano kom också tillbaka i form och hann med elva allsvenska matcher men någon landslagsuttagningen blev det aldrig. Istället bröt veteranen själv avtalet i juli och fortsatte karriären i Cerro Porteno i Paraguay.

Där och då trodde nog de flesta att karriären bara skulle fortsätta dala men nu kommer en minst sagt spektakulär vändning. Enligt brasiliansk press är Lugano klar för storklubben Sao Paulo.

”Inte i sitt livs form”

Lugano representerade klubben 2003-2005 och blev en ikon när laget tog hem ligan, Copa Libertadores och 2005, i Sydamerika högt aktade, klubblags-VM efter finalseger mot Liverpool. UOL beskriver också Luganos återkomst som en hjältes comeback.

”Klubbens styrelsemedlemmar vet att Lugano inte kommer i sitt livs form och är långt ifrån den spelare som blev en idol 2005. Men klubben anser sig behöva en ny ledare – särskilt efter Rogério Cenis pension – och speciellt en idrottsman som är extremt professionell och kan vara ett föredöme i omklädningsrummet”, skriver UOL.

UOL hyllar också Luganos val av, och sejour i, BK Häcken. De beskriver hur Lugano kom tillbaka från en semi-pensionering genom “det effektiva projektet” som fick Lugano tillbaka i fysisk form.

ARTIKELN HANDLAR OM