Dif-profilen hånad och hotad till livet

Plötsligt landets mest hatade: ”Nu väntar straffet”

Foto: Bildbyrån, twitter
Banderollen på Lechs träningsanläggning med budskapet ”Hämäläinen din gamla h*ra. Nu väntar straffet”, plockades snabbt ner.
FOTBOLL

Kasper Hämäläinens vardag har förändrats för alltid.

I och med sitt nya kontrakt har 29-åringen säkrat sin framtid.

Nackdelen: Det gör honom också till en av Polens mest hatade fotbollsspelare.

2013 lämnade Kasper Hämäläinen Djurgården efter två framgångsrika år i Sverige. Nästa destination för finländaren blev polska Lech Poznan.

”Sa att han ville byta land”

Där har mittfältaren lyft sig ytterligare och hyllats som en av den polska ligans bästa spelare. Redan i mars förra året hoppades klubben förlänga Hämäläinens kontrakt men 29-åringen ville vänta. I juni fick klubben sedan ett tydligt besked.

– Då sa han att han ville byta land. Han skulle få barn och ville gå till en bättre liga med ett mer lukrativt kontrakt. Hans sista kontrakt. Så det handlade om familjeskäl. Det är samma information som vi fått sedan dess, säger Lechs vicepresident Piotr Rutkowski till poznan.sport.pl.

I sin sista match för Lech Poznan fick Hämäläinen en stående ovation av supportrarna och efteråt dröjde mittfältaren kvar, tackade fansen och tog idolbilder. Sedan slog nyheten ner som en bomb i Polen.

När Hämäläinens kontrakt löpte ut i januari kom plötsligt uppgiften att finländaren inte alls var på väg att lämna polsk fotboll. Istället var han på väg till Legia Warszawa – Poznans ärkerival.

”Känner till historien”

Lech vädjade till Hämäläinen att istället ta erbjudandet från grekiska Paok men lönen på 4,6 miljoner kronor årligen från Legia gick inte att blunda för. Hämäläinen skrev på – och förvandlades över en natt till en av polsk fotbolls mest hatade spelare.

– Jag inser att Legia och Lech är stora rivaler. Jag känner till historien. Det är en ovanlig situation men det här är fotboll. Jag måste tänka på mig själv, min familj och min framtid. Ibland händer sådana här saker. Jag tog ett beslut och jag tror att det är det rätta, säger Hämäläinen till Legias hemsida.

Varför accepterade du erbjudandet?

– Jag är 29 år och jag är en fotbollsspelare. Det viktigaste för mig är det sportsliga. Jag vill vinna titlar och jag ser fram emot att spela i stora turneringar som Europa League eller Champions League. Jag vet att Legia har en stor chans att kvalificera sig dit år efter år. Det är vad som övertygade mig. Sedan är självklart kontraktets längd viktig eftersom den säkrar min framtid. Jag hoppas att familjen också är nöjda med den här flytten.

Totalt är kontraktet över 3,5 år potentiellt värt över 16 miljoner kronor.

– Men vi hade också haft råd. Vi har de pengarna. Men problemet var att han då hade tjänat 2,5 gånger så mycket som våra bästa spelare. Och är han 2,5 gånger så bra? Men det som verkligen förvånade mig var att Kasper inte ens lyssnade på vårt bud, rasar nu Lechs vicepresident Piotr Rutkowski.

”Nu väntar straffet”

Affären har också återigen rört upp känslorna mellan de redan bittra rivalerna.

– Det har länge varit president Leśnodorskis strategi att agera som Bayern München och köpa från dina direkta rivaler, säger förre Legia-spelaren Cezary Kucharski.

– Det här har jag hört i flera år men varje år tar vi upp kampen. Förra säsongen var vi bättre. Vi är mästare, inte Legia. Och vi vann titeln billigare, säger Rutkowski.

Samma supportrar som gav Kasper Hämäläinen så varma applåder i finländarens sista match för Lech Poznan har nu vänt sig emot spelaren. 29-åringen är förklarad som dödsfiende till Lech och har kallats allt från svikare till Judas i sociala medier.

I dagarna hängdes också en banderoll upp på Lechs träningsanläggning, skriver sport.se.pl. Den plockades ner efter ungefär en timme men budskapet hann gå fram: ”Hämäläinen din gamla h*ra. Nu väntar straffet”.

ARTIKELN HANDLAR OM