Säljer skyttekungen – för att hjälpa rivalen

Oväntad affär mellan Scolari och ”Svennis”

Foto: TT
Scolari säljer brassen Elkeson till Svennis klubb i en rekordaffär.
FOTBOLL

Tänk er att Barcelona säljer Lionel Messi till Real Madrid för att hjälpa rivalen i Champions League.

Det skulle aldrig ske.

Men i Kina har det hänt efter en affär mellan Luis Felipe Scolari och Sven-Göran Eriksson.

Luis Figo vet hur det är att göra en förbjuden övergång. Han lämnade Barcelona för Real Madrid 2000 och blev bland annat mordhotad och bombarderad med ett grishuvud.

Och det finns inget som talar för att till exempel Lionel Messi skulle göra samma val, eller att Cristiano Ronaldo kommer att flytta den motsatta vägen.

Men i Kina tänker man annorlunda.

”För att hjälpa kinesiska lag”

Ligaettan Guangzhou Evergrande, som tränas av Luis Felipe Scolari, har valt att sälja skyttekungen Elkeson till ligatvåan Shanghai SIPG. Rivalklubben tränas av Sven-Göran Eriksson.

Guangzhou vill att rivalen ska bli mer konkurrenskraftig.

”Vi kom överens med Shanghai SIPG om Elkesons övergång för att hjälpa kinesiska lag i AFC Champions League och för nationell framgång”, skriver Guangzhou i ett uttalande enligt nyhetsbyrån Xinhua, enligt South China Morning Post.

Guangzhou, som har vunnit ligan fem år i följd, är regerande mästare i AFC Champions League. Klubben medger även att prissumman, som ligger runt 170 miljoner kronor, var en avgörande faktor.

Rekordförsäljning i Kina

”Försäljningen av Elkeson var rekordhög för den kinesiska marknaden. Klubben fick tillbaka de 57 miljoner kronor som hade investerats, och gjorde samtidigt en förtjänst”, uppger Guangzhou.

Elkeson har gjort 77 mål på tre säsonger. Den 26-årige brassen gjorde det avgörande målet mot Al-Ahli i november när Guangzhou vann AFC Champions League.

På anfallssidan har Shanghai sedan tidigare förre detta IFK Göteborg-spelaren Tobias Hysén.