Han mobbades bort av superstjärnorna

Nu avslöjas sanningen om varför Real Madrids tränare avgick

1 av 2 | Foto: Toshiyuki Aizawa/Reuters
Problemspelare? Guti, Roberto Carlos och Raúl var definitivt inte nöjda med Camachos tränarmetoder.
FOTBOLL

BARCELONA

Utmobbade tränaren Josè Antonio Camacho slutade efter bara fyra matcher.

Spelet under hans ersättare Mariano García Remón fortsätter att vara lika uselt och nu rasar fansen. Det är stor kris i stjärnspäckade Real Madrid.

Real Madrid mot Osasuna den 21 september.

Det räcker att Roberto Carlos rör bollen för att Santiago Bernabéu-stadion ska explodera i busvisslingar och burop. När Raúl byts ut och ger kaptensbindeln till den lille brasilianaren oljudet en nivå som skulle få vem som helst att bryta samman.

Vad har fått Madrid-fansen att vända sig emot sin favoritspelare som spelat 282 matcher för klubben under nio säsonger?

Svaret heter José Antonio Camacho. Real Madrids numera före detta tränare som återigen lämnat klubben i förtid. Sommaren 1998 presenterade den dåvarande presidenten, Lorenzo Sanz, Camacho som "los merengues" nye tränare.

23 dagar senare sa han upp sig eftersom han inte fick ta med sig sin egen tränarstab.

Den här gången stannade Camacho i 115 dagar.

Och den här gången ger fansen spelarna skulden.

Madrid började säsongen med två mediokra 1-0-vinster över Mallorca och nykomlingen Numancia. Sedan kom utskåpningen borta mot Bayer Leverkusen (0-3) i Champions League och bortaförlusten mot Espanyol (0-1).

Camacho ringde till president Florentino Pérez och sa att han inte längre ville leda Real Madrid.

- Jag har ett sätt att vara, att träna, och att arbeta och jag kan inte se att mina metoder kan förbättra laget. Jag avgår för att undvika en eventuell framtida, ännu större, kris.

- Det spel som laget visar upp för tillfället är inte lämpligt, med tanke på det spelarmaterial som finns tillgängligt. Det kommer inte att bli bättre med mig som tränare, och därför har jag valt att avgå.

Sträng träningsregim

Florentino Pérez tog in Camacho eftersom han tyckte att spelarna behövde en stark och sträng tränare. Han hade ju gjort sig av med den framgångsrik och mycket omtyckte Vicente del Bosque för att han var för snäll och omodern.

- Camacho känner den här klubben och har attityden och auktoriteten att få saker och ting att fungera, sa Pérez vid presentationen.

Så fel han hade.

Sanningen är den att Camacho inte stod ut i ett omklädningsrum med spelare som, enligt hans sätt att se det hela, koncentrerar sig mer på det glamorösa stjärnlivet och reklamkontrakt än fotboll.

Och spelarna fick nog av Camacho. Hans burdusa sätt, stora käft och stränga träningsregim fick tungviktarna att vända sig emot honom.

Guti "låstasringde"

De gillade inte att han skapade kontroverser som inte fanns eller att han "inofficiellt" uppdaterade pressen trots att han sagt åt spelarna att inte prata med media. Han sa att de inte ansträngde sig tillräckligt och kritiserade Zidane för dennes, i hans mening, stil lösa finter. Han bytte ut och bänkade stjärnorna.

På slutet var protesterna från spelarna inte längre särskilt diskreta. Guti ska ha "låtsasringt" till del Bosque i omklädningsrummet och bett honom komma tillbaka.

Roberto Carlos, som gärna säger sin mening till media, lät en liknelse tala för vad han tyckte:

- När du bankar näven i bordet så går antingen bordet eller din hand sönder, inget annat händer.

När Camacho fick reda på att Raúl, Guti och Morientes beklagat sig hos Pérez gav han upp.

Figo gav sin reaktion vid en presskonferens i veckan:

- Jag trodde han var en vinnare; man kastar inte in handduken efter två dåliga matcher. Han förklarade inget för oss i omklädningsrummet. Jag hade velat veta varför.

Den nye tränaren García Remón är en kopia av del Bosque, inte bara till utseendet. Han låter spelarna få den frihet de vill ha och förstår att det inte är han som bestämmer vem som spelar.

Möter Roma i morgon

Än så länge har han inte fått spelarna att prestera. Visserligen vann de hemma mot Osasuna i hans första match (1-0 efter en Beckham-frispark) men publiken visade vilka de gav skulden till Camachos avfärd. Roberto Carlos, som aldrig startat en ligamatch för Real Madrid på bänken, bänkades mot Athlético på San Mamés i lördags och har inte pratat med media efter mobbningen.

I morgon möter Real Madrid Europas andra krislag, italienska Roma, hemma i Champions League.

Förlust och krisen förvärras.

El Mundo Deportivo om ”komplotten”

Johanna Garå