Riskerar åtal efter hånet

Eto'o skrek "Madrid skithögar" inför 100 000

FOTBOLL

Samuel Eto'o hånade Real Madrid inför 100 000 åskådare.

Nu kan han bli åtalad för anstiftan till våld.

- Det var ett misstag, jag har spottat på den tallrik som fött mig, säger han.

Foto: PRESSENS BILD
HÄFTIGT FIRANDE Dagen efter det säkrade ligaguldet firade Barcelona och anfallaren Eto"o på hemmaarenan inför sina fans. Plötsligt tod kameruanen micken och hånade Madrid tillsammans med publiken. Händelsen kommer nu att utredas av spanska fotbollsförbundet.

Händelsen inträffade i söndags, dagen efter det att Barcelona bärgat ligaguldet. Spelarna firade titeln på Camp Nou inför nästan 100 000 åskådare. Plötsligt tog den kameruanske anfallsstjärnan tag i mikrofonen och skanderade i takt med den extatiska Barçapubliken.

- Madrid, cabrón, saluda al campeón - Madrid skithögar, hylla mästarna.

Att Eto'o, som spelat i Real Madrid, stämde in i Barça-fansens nidramsa väckte starka reaktioner i Spanien. Dagen efter bad han om ursäkt - en ursäkt som accepterades av Real Madrids ledning.

- Jag ville inte förolämpa Madrid, klubben som tog mig till Europa och som jag kommer att vara tacksam mot för evigt. Det var ett misstag, sa han ångerfullt.

Kan få dryga böter

Händelsen kommer att utredas av det spanska fotbollförbundet. Att han kallat Real för skithögar uppskattas inte av disciplinnämnden och fälls Eto'o för tilltaget riskerar han dryga böter.

Men än värre är att händelsen kommer att ses över av Spaniens anti-våldskommission. Att Samuel Eto'o hetsat Barcelonapubliken mot Real Madrid kan klassas som uppvigling och La Ligas skyttekung riskerar att åtalas för anstiftan till våld.

Kommissionens president Rafael Blanco menar att Eto'os uttalande var olyckligt och att han gjort ett allvarligt misstag. Men eftersom det förmodligen rör sig om just ett misstag är risken för att han blir åtalad inte särskilt stor.

Bett om ursäkt

- Han har insett att han gjort fel. Den offentliga ursäkten är viktig och vi kommer att ta hänsyn till den i vår bedömning, säger han till sporttidningen As.

Kommissionen diskuterade frågan under tisdagen. Ett beslut väntas komma någon gång under dagen.

David Tanentsapf