Henke tillbaka när Barcelona hyllades

Stjärnanfallaren fick stående ovationer på Camp Nou i kväll

1 av 3 | Foto: AP
I rampljuset igen. Henrik Larsson visade inga tecken på rädsla för att på nytt skada knäet under sina tio minuter på planen. Speltiden i kväll kan faktiskt öppna dörren även för en blixtcomeback i landslaget...
FOTBOLL

STOCKHOLM/

BARCELONA. ”Larsson”, ”Larsson”, ”Larsson”...

Publiken på Camp Nou hyllade Henrik Larsson med stående ovationer när han i kväll var tillbaka på den stora fotbollsscenen igen.

– Det var en enorm känsla, ett helt underbart mottagande, säger Henke till sportbladet.se efter matchen i natt.

Bilderna från mötet med Real Madrid den 22 november 2004 är plågsamma för svenska fotbollsfans; Henrik Larsson faller till marken plågad av smärta, med händerna över det vänstra knäet.

I går – nästan sex månader efter den grymma korsbandsskadan – var bilderna lika färgstarka, men i stället sprudlande av glädje.

Henrik Larsson ä r tillbaka.

Med lite drygt tio minuter kvar att spela mot Villarreal beordrade tränaren Frank Rijkaard det utlovade bytet och Henke sprang in på Barcelonas mäktiga hemmaarena i stället för Ludovic Giuly.

– Jag var nervös när jag skulle in, men det är jag alltid. Det är bra att ha den känslan, säger Henke till sportbladet.se.

I det läget hade Barca vänt ett 0–2-underläge till 3–2, men precis sett Diego Forlan smeka in sitt tredje mål för kvällen till 3–3.

Den svenske stjärnanfallaren tog plats i anfallet tillsammans med Samuel Eto'o och hade tidigt ett par bollkontakter. Under den korta speltiden kunde fansen på plats och en nyfiken tv-publik inte hitta några tecken på att Larsson tvekade i rädsla för att på nytt skada knäet – fysfenomenet Larsson såg med tanke på den långa frånvaron nästan oförskämt matchfit ut, och var vid ett tillfälle ytterst nära att via en vaken direktstöt frispela Eto'o i straffområdet till vinstläge.

– Jag saknade matchtempo och den rätta touchen finns inte där riktigt, men det var viktigt att vara tillbaka, säger Larsson.

Inhoppet i kväll kan öppna dörren även för en blixtcomeback i det svenska landslaget. Förbundskapten Lasse Lagerbäck har tidigare hävdat att VM-kvalmötet mot Malta den 4 juni kommer för tidigt för Larsson, men speltiden i kväll kan kanske förändra läget.

Ett samtal mellan Lagerbäck och Larsson är planerat.

VM-kvaltruppen tas ut på tisdag.

– Vi har tidigare resonerat att det är för tidigt för Henke, men man ska aldrig utesluta någonting, har Lagerbäck sagt till Sportbladet.

Redan före den sista hemmamatchen för säsongen hyllades hela Barcelona av fansen för ligaguldet. På innerplan tog lagkapten Carles Puyol emot ligabucklan och hela laget fotograferades i glädjeyran.

Henke själv var efteråt tagen över hyllningarna till honon.

– Jag kan inte riktigt förstå det. För mig handlar det om laget, inte om Henke Larsson. Men det var väldigt roligt att få den uppskattningen, säger han till sportbladet.se

Anders Burström, Petra Thorén

ARTIKELN HANDLAR OM