Barça skrattar bäst och sist

Lasse Sandlin: Sensationen från Pamplona håller inte i längden mot de gamla jättarna

Foto: AP, PRESSENS BILD, AFP
Ronaldinho firar förra årets ligaguld efter det att Barcelona säkrat titeln genom att spela 1-1 borta mot Levante. Sportbladets Lasse Sandlin är övertygad om att han kommer få anledning att fira även den här såsongen.
FOTBOLL

Tio dagars paus i La Liga med tjurrusningsstaden Pamplonas Osasuna i sensationell tabelltopp.

Ändå är det något annat alla sysslar med just nu: nedräkningen till lördagens El Clasico på Santiago Bernabéu, tabelltrean Real Madrid mot tvåan Barça.

Avspark 20.00 och när jag 22.22 på söndagkvällen loggar in på "www.fcbarcelona.com" ser jag klockan räkna ned, sekund för sekund.

Nu 141 timmar, 37 timmar och 40 sekunder kvar...

Knappt en tredjedel är spelad av spanska ligan, elva av de 38 omgångarna, och tabellen ser efter en omväxlande höst inte riktigt ut som den brukar göra.

Visst, de båda giganterna Barcelona och Real Madrid - 17 respektive 29 spanska mästerskap sedan det hela startade 1928 - finns förstås med och hugger i toppen, men allra överst ligger detta Club Atletico Osasuna. Överraskande. Kanske framförallt med tanke på hur det såg ut så sent som i våras.

Den serie som då avslutades vanns av Barcelona på 84 poäng, fyra före Real Madrid med trean Villarreal ytterligare hela 15 poäng bakom.

Osasuna? Då först på 15:e plats!

Just nu är annars FC Barcelona det lag som är mest på gång.

Barcelona bäst just nu

Enda lag utan poängförlust i de senaste fyra omgångarna, då man i tur och ordning slagit Osasuna 3-0, Real Sociedad 5-0, Getafe 3-1 och Malaga 2-0, och då man under samma period också hyvlat av Panathinaikos i Champions League med 5-0.

18-1 på de senaste fem tävlingsmatcherna - imponerande!

Även Villareal och Sevilla är obesegrade i ligan under samma period - Villareal med tio poäng, Sevilla med åtta - men man glömmer lätt att Osasuna, förutom de 0-3 mot Barça, vunnit sina tre andra matcher under den tiden. Så starkt har den mexikanske coachen Javier Aguirres lag agerat att Osasuna, främst genom sin välorganiserade defensiv, vunnit sex av de senaste sju matcherna.

Plumpen kom i Barcelona 22 oktober, och eftersom jag själv tillhörde de 85 000 på Nou Camp denna sena lördagkväll har jag svårt att se hur Osasuna i långa loppet ska stå emot Ronaldinho, underbarnet Messi, Xavi & Co.

Ostraffade på hemmaplan

Hemma på Estadio de El Sadar, där man tar in max 19 800 åskådare, är Osasuna hittills ostraffat: 18 poäng av 18 möjliga. Ändå är det inte realistiskt att tro på att Osasuna i långa loppet ska kunna utmana om titeln, trots att man faktiskt har alla de gamla storlagen kvar hemma: Barcelona 12 mars, Real Madrid 30 april och Valencia i sista omgången 14 maj.

En realistisk inställning blir i stället att nöja sig med att förbättra klubbens tidigare bästa placering: fjärdeplatsen från 1990/91.

Det sargade Real

Så är vi till slut då tillbaka vid El Clasico, den största av många stora fotbollsmatcher kommande helg.

Real favorit i kraft av hemmaplan och på en spansk spelsajt noterar jag 2,37 för hemmaseger, 3,20 för oavgjort, 2,75 för Barca-vinst.

Men Real Madrids spel har inte fungerat denna höst och nu är det dessutom en hel drös av lagets stjärnor som går skadade och alltså är osäkert startande på lördag. Som Ronaldo, Zidane, Baptista och Helguera.

Även Barcelona dras med skador, men det viskas om att vissa skadade är på väg tillbaka.

Så tränar åter portugisen Deco, men i gengäld skadade sig Decos ersättare Mark van Bommel i vänster ben vid landslagsträningen förra veckan inför Hollands landskamp

mot Italien vid en krock med Middlesbroughs George Boateng.

Det gäller att ha en bred trupp.

Den bredaste truppen har Barcelonas Frank Rijkaard.

Barça kanske inte vinner på lördag på Bernabéu. Men till slut kommer Ronaldinho att stå där som en leende segrare.

UTROPSTECKNET

FRÅGETECKNET

SUPERSVENSKEN

GULT KORT

RÖTT KORT

MÅLSKYTTEN

STORA ARTISTEN

TIPSTIPSET 1X2