Henke bänkad — men älskad ändå

Säljer fler matchtröjor än Eto'o: Det är jätteovanligt

Foto: AP
POPULÄR Ingen speltid i går heller för Henrik Larsson, men hans proffsighet går hem hos fansen och spelarna.
FOTBOLL

Henke Larsson satt på bänken i Barcelona i går igen.

Men han blir bara mer och mer populär – både bland de andra spelarna och fansen.

– Larsson är mycket, mycket älskad här, säger Javier Miguel, journalist på Sport.

Camp Nou har fotbollsvärldens kanske mest kritiska publik. I går blev de återigen bortskämda med en 4-1-seger mot Racing Santander. Och återigen satt svenske stjärnan Henrik Larsson på bänken.

Men Henke har en stil som går hem hos de vanligtvis kräsna katalanerna.

Javier Miguel är journalist på Sport, en av Spaniens ledande sporttidningar, och bevakar Barcelonas stjärnspäckade gäng så gott som dagligen. Han förklarar svenskens popularitet:

– Larsson skadades allvarligt i hemmamatchen mot Real Madrid förra hösten. Han uppträdde proffsigt och kom tillbaka rekordsnabbt. Och när han väl får spela jobbar han stenhårt över stora ytor. Dessutom är han en sympatisk person.

”Mycket, mycket älskad”

Visst, 34-årige Henrik Larsson är inte den kung han var i Celtic där han spelade 90 minuter varje match och öste in mål. Nu får han finna sig i att stå tillbaka till förmån för Ronaldinho, Eto'o och underbarnet Lionel Messi.

– Publiken på Camp Nou sjunger ofta hans namn. Och man ska komma ihåg att det är ovanligt när det handlar om en spelare som inte platsar i startelvan. Larsson är mycket, mycket älskad här.

Någon annan som blivit så hyllad som varit i samma situation?

– Den jag spontant tänker på är argentinaren Javier Saviola (nu i Sevilla). Han fick också lite speltid men var omåttligt populär. Som sagt, det är en jätteovanlig situation, säger Javier Miguel.

Ronaldinhos säljer bäst

Barças svenska supporterklubb ”Penya Barcelonista de Suecia” följer Henke noggrant och ser många matcher på plats.

– Larssons matchtröjor säljer bättre än Eto's för tillfället. Ronaldinhos och Messis säljer bäst. Souvenirförsäljarna berättade det när jag var i Barcelona nyligen, säger katalanen Angel Masip, kassör i ”Penyan”.

Varför är just Henke så omtyckt?

– Ger alltid 110 procent, gnäller aldrig och tar sig tid med fansen. Hans inställning smittar av sig på de andra spelarna. Förra året erbjöd Barça honom en förlängning av kontraktet trots hans svåra skada. Något sådant har klubben aldrig gjort tidigare, säger Angel Masip.

Därför har ”Henke” vunnit allas respekt

Markus Eriksson