"Spottar gör bara de som klättrar ned från träden"

Clemente skämde ut sig med rasistiskt uttalande

1 av 6 | Foto: tv4, AFP
skandalscencer Gruffet mellan Samuel Eto"o och Expósito slutar med att Eto"o spottar mot Bilbaospelaren utan att träffa (inringad).
FOTBOLL

BARCELONA

Skandalscener och jättebråk på Camp Nou.

 Samuel Eto"o spottade mot Expósito, Deco drog en motståndare i håret och fick rött kort.

Sedan skämde Bilbaos tränare Javier Clemente ut sig med en rasistisk kommentar.

- Spottar gör bara de som klättrar ned från träden, sa han.

Barcelona ångar på och tog i går sin 17:e raka seger. Men mötet med Athletic Bilbao kommer att kommas ihåg av helt andra orsaker. Stämningen på planen var smågrinig redan från start.

Samuel Eto"o och Bilbaos Expósito sprang och gnällde på varandra under stora delar av matchen och på tv-bilderna kan man se hur Eto"o spottade mot sin motståndare, dock utan att träffa.

I slutminuterna var det Decos tur att göra bort sig. Barcelonastjärnan fick en tuff smäll och svarade med att dra Gurpegui i håret, något som domaren inte missade. Deco fick rött kort direkt och ett jättebråk utbröt med nästan samtliga spelare inblandade. Det gick så hett till att tränaren Frank Rijkaard tvingades rusa in på planen för att leda ut Deco mot omklädningsrummet.

Larsson hoppade in

Henrik Larsson hoppade in sista tio minuterna. Han säger till Sportbladet:

- Jag såg inte vad som hände. När jag vände mig om var det ett rött kort i luften som Deco hade fått. Varför vet jag inte. Och jag var inte inblandad i någonting överhuvudtaget.

Rijkaard kommenterade bråket:

- Fotboll är en sport med mycket känslor. Ibland blir man provocerad och det händer då och då att man går i motståndarens fälla. Vi får ta lärdom av det som hände i kväll.

Både Deco och Eto"o riskerar nu flera matchers avstängning.

Henke om spottloskan:

- Det har jag inte sett överhuvudtaget.

Ingen kommentar

Rijkaard ville inte kommentera det som Eto"o gjorde och inte heller de rasistiska orden från Bilbaos tränare Javier Clemente. Rasismen i den spanska fotbollen är ett utbrett problem och det blir knappast bättre av att Clemente, som tidigare varit förbundskapten för Spanien, på presskonferensen alltså sa:

- Spottar gör bara de som klättrar ned från träden.

Senare på kvällen förklarade Clemente att han bara pratat i allmänna termer.

- Jag visste inte att Eto"o hade spottat. Jag menade bara att det är ouppfostrat att spotta. Det har inget med rasism att göra.

Matchen då. Athletic Bilbao bjöd på oväntat hårt motstånd och i den 15:e minuten nickade Llorente mycket snyggt in 0-1. Ronaldinho kvitterade senare på straff och i början av den andra halvleken kunde jättetalangen.

Messi enkelt skicka in segermålet. Eto"o gjorde i går sin sista match på en knapp månad på grund av afrikanska mästerskapen.

- Det är bara tränaren som vet vem som ersätter honom, säger Henke.

...fler spanska rasist- påhopp

Markus Eriksson

ARTIKELN HANDLAR OM