Här tystar han tvivlarna

Henke: Det är mycket snack om att Eto"o är borta så givetvis är det skönt att göra mål

1 av 2 | Foto: Reuters
Henrik Larsson spelade från start i Barcelonas match mot Alaves igår och inledde också målskyttet. "Jag har flyt på målet, men är man inte där gör man inte mål", kommenterade Henke efter matchen.
FOTBOLL

Henke Larsson fick chansen - och tog den direkt. Han knäade in 1-0 mot Alaves och sen visade hans måljubel hur mycket han längtat efter platsen på topp i Barcelonas startelva.

- Klart att man blir glad. Den dag då man inte blir glad för att man gör mål kan man lägga av, säger Henke.

Spekulationerna om vem som skulle ersätta skyttekungen Samuel Eto"o, som mästerskapsspelar för Kamerun i Afrika, har pågått länge. De flesta experter och fans har sett Henke som bäst lämpad och därför hade han stark press på sig när han gick in på Nou Camp. Målet frälste både fansen och Henke själv.

- Givetvis är det skönt att göra mål. Jag vet ju om att det är mycket snack om att Eto"o är borta, säger Henke.

Som ersättare för Eto"o är mål mycket viktigare än en spelmässigt bra insats.

- Han är en mycket viktig spelare. Han har gjort mycket mål för oss och han gjorde hat trick direkt i afrikanska mästerskapen. Klart att folk har varit oroliga men jag kan samtidigt inte göra mer än att göra mitt bästa när jag får chansen, säger Henke som försökt hålla sig undan spekulerandet.

- Jag har inte pratat mycket med media i veckan om ifall jag skulle spela eller inte. Det var ett beslut som tränaren skulle fatta och det var ingen idé för mig att spekulera i.

- Nu var det jag som fick chansen att spela. Är det så att han (Frank Rijkaard) vill att jag ska spela är det upp till mig att se till jag är klar när han behöver mig på planen.

Spelbesked klockan 17

Först klockan 17 i går, två timmar före matchstart fick Henke beskedet att han skulle spela från start.

- Jag har väl haft det på känn hela veckan men det har man haft fler gånger utan att det har blivit någonting.

Vad tycker du om din egen insats?

- Klart att det kändes lite ovant emellanåt, men så är det. Man kan inte förvänta sig något annat när man inte får spela 90 minuter kontinuerligt. Det är vissa grejer man kan göra bättre men samtidigt var touchen ok, den ska jag inte klaga på.

Målet var inte helt enkelt trots att han stötte in bollen i tomt mål från nära håll.

- Jag har flyt på målet, men är man inte där gör man inte mål. Målvakten ska ta den men sen studsar bollen upp. Jag hinner bara precis få upp benet. Skönt att man har reaktionen kvar i alla fall.

Efter en lite trevande inledning kom han mer och mer in i matchen och slog bland annat en underbar direktpassning som frispelade Inieta.

- Den var ok. Den dag då man inte skapar några chanser, då ska man bli orolig. Jag hade en nick i första som jag ska göra bättre på men samtidigt är det omöjligt att vara hundraprocentig. Det är inget läge direkt som ska vara mål, säger Henke

Ersattes av Messi

Han byttes ut i 73:e minuten och ersattes av Messi som gjorde matchens andra mål.

- Än en gång är det tränaren som bestämmer om man spelar hela matchen eller om man spelar mindre. Det är inget att göra åt. Vi kommer in i en period med mycket matcher nu.

- På torsdag är det Zaragoza borta i cupen och sen ligan igen på söndag. Jag står till förfogande. Vill Rijkaard använda mig så får vi se vad som händer, säger Henke Larsson.

Sportbladets Stefan Alfelt: Detta betyder Henkes spel för...

Stefan Alfelt