Hedman: Det syns att Henke vuxit in i rollen

Barça-anfallaren slipar VM-formen med viktig speltid

Foto: AP
Barça-jubel. Barcelona vann övertygande mot Mallorca med 3–0 i kväll. Henrik Larsson spelade från start tillsammans med Ludovic Giuly och Ronaldinho på topp. Med en kvart kvar av matchen lämnade Henke planen mållös.
FOTBOLL

Henrik Larsson fortsätter att få värdefull speltid inför VM i sommar.

I kväll mot Mallorca spelade svensken från start på nytt.

– Jag tycker att Henke har ett helt annat driv i steget nu, det syns att han växt in i rollen, säger TV 4-experten Magnus Hedman.

Foto: AFP
Underbarnet... ...Leo Messi byttes in i stället för Larsson, tackade för förtroendet – och avgjorde matchen med sina två mål.

Med Samuel Eto'o på landslagsuppdrag under de Afrikanska mästerskapen har Henrik Larsson slagit sig in i Barcelonas startelva och fick i dag i bortamötet mot Mallorca på nytt förtroendet av Frank Rijkaard.

Rijkaard valde att spela Ludovic Giuly–Larsson–Ronaldinho i tremannanfallet, ett val som lämnade argentinske underbarnet Lionel Messi på bänken.

Larsson visade – som vanligt – hög arbetskapacitet i den första halvleken och var inblandad i ett flertal högkvalitativa Barça-chanser:

Tre högkvalitativa Henke-chanser

I den 18:e minuten hittade Mark van Bommel fram med en djupledsboll. Mallorca-målvakten Moya kom ut bra och tvingade Larsson till ett lobbförsök som svepte över ribban.

I den 21:a minuten hann Henke först på en långboll och ställdes helt ren med Moya. Försöket att direkt stöta bollen till höger om målvakten misslyckades.

– Han tar löpningen väldigt bra, är stark och glider förbi sin försvarare. Han har en möjlighet att gå runt målvakten, men jag tycker det är helt rätt att gå direkt på avslut. Såna här chanser brukar han vara en mästare på att förvalta, säger TV 4-experten Hasse Blomqvist.

I den 36:e minuten stack Larsson på den första stolpen och skaffade sig själv ett nickläge. Försöket den gången – tog i stolpen.

Bara minuterna senare gav Giuly Barça ledningen efter att kliniskt ha tagit emot en långboll av Deco och skickat in 1–0 under benen på Moya.

– Det märks att Henke inte springer och tänker på att han måste visa upp sig. Nu är han inne i det här och har kommit upp i matchtempo, analyserade Hedman i paus.

Larsson ut – Messi in

Med en kvart kvar av matchen var arbetsdagen slut för Larsson.

In: Messi.

– Messi behövde en väckning. I mina ögon har han sett lite nöjd ut. Det här kan vara vad han behövde, analyserade Hedman före avspark.

Precis före bytet hade Mallorca-mittbacken dragit på sig sitt andra gula kort och visats av banan – och med tio man rasade hemmalaget helt.

Det utnyttjade Messi perfekt.

Under sin kvart på planen han det argentinske underbarnet med att stärka sina aktier rejält, både 2–0 och 3–0 var signerade Messi.

– På de två senaste matcherna har Messi gjort tre mål på en halvtimme ungefär. Det är förstås mycket imponerande, säger Hedman.

Anders Burström